DSC_3637

DSC_3637

Бизнесмен на протест. Искат му 40 000 лв. за ток

недоволство тази вечер. То събра около стотина души до сградата на EVN на улица "Александровска" в града. Бизнесменът има да плаща 40 000 лева за ток за декември. Сумата е разделена на две фактури - едната е за 12 000 лева и за стопанисваната от него мелница, а другата е за магазината му и е на стойност 28 000 лева.DSC_3639DSC_3641 Мъжът развива бизнес в Айтос и за него работят 250 човека. "Подадох молба за разсрочено плащане, но ми бе отказано такова без обяснение, защо. Ако не платя тока, служителите ми остават без работа", коментира Колев. Тоя е възмутен от действията на дружеството. "Това е убийство на малкия и среден бизнес в България. Хората не могат да си платят сметки от порядъка на 400-500 лева за ток у дома. А себестойността на продукцията на малките и средни предприятия е неконкурентно способна, защото е натоварена със сметките на тези крадци на бъдещето на българите", не скри яда си Колев. У дома той също има голяма сметка за плащане - 490 лева.DSC_3624

Фактурата на бизнесмена е за отчетен период от един месец. Предишната му фактура за ноември е била наполовина - 21 000 лева и за двата му обекта.

Хората днес излязоха отново на улиците, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток. Те поискаха през зимните месеци сметките им да бъдат намалени. Реално тока, който те плащат е много малка част от сметката им. Сумите за електропреносна мрежа, за електроразпределение, зелена и енергия и други се начислява два пъти - веднъж към дневната, веднъж към нощната тарифа и върху общата сума се слага и ДДС. Така хората трудно разбират, колко е в действителност цената на тока, който плащат.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова