DSC_8789

DSC_8789

Битката ГЕРБ-БСП в Инджето влезе в съда

 по жалба на Илия Бахов - кандидат за кмет от ГЕРБ в село Индже войвода. Жалбата, която е подадена до съда чред Общинската избирателна комисия в Созопол, оспорва решение №142 МИ от 1-и ноември 2015 година, с което се обявява за избран за кмет на селото Атанас Димитров от БСП.DSC_8795DSC_8802DSC_8813

На местните избори тази година жителите на селото имаха право да избират между трима кандидати - Атанас Димитров - БСП, Илия Бахов - ГЕРБ и Димитринка Дерменджиева от НФСБ. Нито един от тримата кандидати не успя да получи нужните гласове, за да спечели вота на първия тур. Така на балотажа, който се проведе на 1-и ноември, отидоха Димитров, който получи 118 гласа и Бахов, за когото са гласували 119 избиратели. Вторият тур в Индже войвода бе спечелен от Димитров, който получи 125 гласа срещу 123 дадени за Бахов.

В съдебната зала днес жалбоподателят Илия Михов се яви заедно с адвокати Богдан Йорданов и Диян Дунев. Атанас Димитров бе представляван от адвокат Георги Михов. В залата като страна по делото бе и ОИК-Созопол, представлявана от заместник-председателя Янко Костадинов. Адвокат Йорданов оспори протокол на СИК 15, който според него е неверен в частта му извършени отбелязвания като недействителни действителни бюлетини и обратно.

"Поради липса на доказан способ за ръчно преброяване моля за допускане на оглед на бюлетините, пуснати в полза на Илия Бахов и на Атанас Димитров, както и да бъде допуснато явяването на свидетел - Христо Бардуков, за представяне на факти относно броенето на бюлетините, тъй като разликата между двамата кандидати е минимална и е само 2 гласа", пледира адвокат Бахов.

"Решение №9 по конституционно дело №8 от 2009 година е неотносимо към настоящия момент и няма задължителен характер, защото се отнася за избор на депутати, не на кметове. Считам, че жалбата е неоснователна. Създава се разнопосочна практика дали да бъдат допускани за оглед бюлетини. Участието ми в изборния процес ми дава основание да заявя, че протоколите говорят за добре свършена работа на СИК и не съдържат поправки", каза адвокат Михов - защитник на Атанас Димитров.

"Считам оспорването на жалбата като неоснователно", заяви зам.-председателят на ОИК-Созопол.

Десетина минути след като бе даден ход на жалбата в залата влезе и Панайот Рейзи - общински председател на ГЕРБ в община Созопол, който в случая бе като физическо лице, нямащо отношение по делото.

Съдът не допусна изслушване на свидетел. "Протоколът е официален документ и съдът е длъжен да приеме истинността му, освен ако не бъде надлежно оспорен член 193 от Гражданско-процесуалния кодекс. Анализът на протокола потвърждава, че липсват поправки и зачерквания, както и възражения от страна на членове на СИК или други лица в хода на изборния процес. С искането за оглед на бюлетините се цели удостоверяване на факти и обстоятелства, вписани в протокола. Бихме лишили страната от възможността да докаже твърденията си. Съдът намира искането за допускане на оглед на бюлетините за основателно и открива процедура по оспорване на протокол на СИК 15", каза съдия Христов. Той отвори чувала с изборните книжа и пристъпи към броене на действителните бюлетини за двамата кандидати. Адвокат Михов оспори седем от действителните бюлетини за кандидат-кмета Бахов като неправилно отчетени като такива. "Ясно е за кого е даден вотът, но е спорно обстоятелството дали е гласувано със съответния знак X или V. При три от бюлетините може да се спори, че става въпрос за знак X", заяви адвокат Михов. Седемте бюлетини бяха сканирани и прибавени като доказателство по делото. От ОИК заявиха, че въпросните 7 бюлетини са действителни. От своя страна при броенето на бюлетините за кандидат-кмета Атанас Димитров, адвокат Йорданов оспори 13 действителни бюлетини със същите мотиви като адвокат Михов. И за тях от ОИК потвърдиха, че са действителни.

Адвокат Йорданов заяви, че желае жалбата да бъде уважена като основателна. Адвокат Михов пледира жалбата да бъде отхвърлена. Представителят на ОИК също пледира за неоснователност на жалбата.

Галерия