Богдана Карадочева: Диомов е моята муза

Сред прохладата на Морската градина на Бургас, между паметниците на Пушкин и Христо Фотев, сред светлините на прожекторите и меката прегръдка на падащия мрак Богдана Карадочева събра приятели и почитатели на представянето на книгата си, организирано от читалище "Пробуда" със съдействието на община Бургас. Режисьорът Христо Симеонов отново изненада приятно с оригиналния си сценарий и сюрпризите, които беше подготвил на авторката. Един по един на екраните изплуваха отдавна забравени спомени от детството и младостта на Богдана. Първите й стъпки на голямата сцена, работата й с Вили Казасян, първото пътуване до Париж с Емил Димитров, първият ангажимент в кабаре "Распутин", където един след друг идват Ален Делон, Катрин Деньов, а когато младата изпълнителка среща Жан Пол Белмондо и се ръкува с него признава: "Цяла седмица не си мих ръката след това".

Майка й избрала името Теолина и искала да стане оперна певица. Кръстили я Богдана и тя сменила оперната сцена с естрадната. Следват срещата със съпруга й композитора Стефан Димитров, с когото са били заедно в едно училище, първата изява на "Златният Орфей", срещите с Тина Търнър и Стиви Уондър и песните, изпяти и написани от нея.

"Достигнеш ли върха, продължаваш нагоре", призна Недялко Йорданов и добави: "Единствената, която пее достъпно и респектиращо, която е изпяла с песните живота си".

"Богдана е безкомпромисна. Не пипа нито една запетая и винаги намира точните думи", сподели Стефан Диомов.

Един след друг на сцената под звездите излизаха нейните приятели, да я поздравят с песните, написани от нея - Васил Найденов, Пламен Ставрев. На финала и "5-те сезона". И Богдана не се сдържа да не попее. Призна си, че когато пее има самочувствие. "Но сега съм смутена, развълнувана. Дали го заслужавам?", чудеше се тя. Че заслужава обичта на своите почитатели е факт. Факт бяха и онези десетки бургазлии, стиснали книгата й в ръка, търпеливо чакащи на опашката, за да получат автограф и да споделят с нея своите мисли.