IMG_1300-1

IMG_1300-1

Британският посланик доволен от сигурността в Сънито

Делегацията бе водена от британския посланик н. пр. Джонатан Алън. Той е на двудневна опознавателна визита в Слънчев бряг и има за цел да се запознае със стъпките, предприети за стартиране на сезона и евентуалните проблеми, с които могат да се сблъскат европейските туристи, избрали България за лятната си ваканция. 

Управителният съвет на държавното дружество запозна гостите с предприетите мерки, които през този сезон ще направят Слънчев бряг още по-добро място за почивка. С дневно и нощно почистване и рехабилитация на уличното осветление ще светнат алеите в крайморската част. От дружеството са изградили нови осветителни трасета и са направили пълна профилактика на досега съществуващите. В ход е проект за осветяване на плажната ивица, тъй като това е притегателно място за туристите и през нощта. 

Н. пр. Джонатан Алън се оказа добре запознат с въведените миналата година нови мерки за организация, ред и сигурност, както и провежданите туроператорски мероприятия. Изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров не пропусна да разясни строгите правила, които регулират дейностите на територията на курорта и невъзможността нелицензирани фирми да работят там. "Изходната ни точка е туристът. Важно е какво получава той, а не ние. Затова въвеждаме правила, които въпреки че се приемат трудно в началото, спомагат за повишаване на качеството на обслужване, забавления и почивка", обясни Димитров.

Великобритания е на челно място по численост на туристите по Черноморието ни и конкретно Слънчев бряг и Несебър. Като представител на тази държавата, британският посланик изказа подчертано удовлетворение от факта, че фокусът през сезон 2012 ще бъде сигурността. Потвърждение на този приоритет, който е особено важен за туризма, бе присъствието на директора на ОД на МВР в Бургас комисар Милен Димитров. Той бе придружен от началника на полицията в община Несебър - Стайко Манев. Двамата разказаха за конкретните мерки, които се предприемат за драстичното снижаване на криминалната престъпност по морето. По инциатива на МВР от този сезон има и промяна в наредбата за осигуряване на обществен ред в община Несебър. Собственици на огнестрелни и хладни оръжия няма да имат никаква възможност да влизат с тях в заведения. Охранителите ще имат задължение да проверяват всеки един от посетителите, а  тези, които имат разрешително за носене на оръжие, ще трябва да го оставят за съхранение в каси на входа. Отговорност за изпълняване на наредбата ще носят управителите на заведения. Според Милен Димитров подобна мярка е заработила успешно в Бургас и за кратко е свела инцидентите в заведения до минимум.

Златко Димитров информира, че на територията на курорта са поставени 400 камери за видеонаблюдение, които се следят 24 часа в два секюрити-пункта. Видеонаблюдението е дало изключително добри резултати като превенция през миналия сезон. "За съжаление, конфликтните точки са динамични и затова обсмиляме разширение на зоните, които са под 24-часов контрол. Факт е, че престъпниците знаят къде има камери и около тях не стават проблеми. За увеличаване на контролираната зона, обаче, са нужни много средства и затова водим разговори за евентуални партньорства", допълни изпълнителният директор.

По идея на н.пр. Джонатан Алън след края на "Лято 2012", през ноември,  ще бъде организирана партньорска конференция  за обмяна на добри практики. На нея институциите, отговорни за туризма у нас и посолствата на държавите, които изпращат най-много почиващи в Слънчев бряг, ще могат да обсъдят изминалия сезон и заедно да потърсят оптималните решения на възникналите евентуални проблеми. От ръководството на "Слънчев бряг" АД приеха с готовност идеята да поемат домакинството.