DSC_6694

DSC_6694

БСП аут от ръководството на РИК Бургас

Те продължиха само час и от тях най-недоволен излезе областният лидер на БСП Бургас Атанас Зафиров. Червените остават без човек в ръководството на РИК, те ще имат само трима членове. Най-много осем члена ще имат ГЕРБ. Тяхно е и председателското място, което ще бъде заето от Елка Стоянова. Зам.-председателското място ще бъде заето от Михаил Хаджиянев от квотата на "Атака", която има 1 член. А секретар ще бъде Ненчо Драгнев от НДСВ, с което изчерпва квотата на партията. С по един представител са и от "Синята коалиция", а ДПС - 3-ма.

"Доволни сме от консултациите. Има разбирателство, до колкото е възможно. Всеки си даде предложението за председател, зам.-председател и секретар. Ние имаме само председател", коментира ообщинският лидер на ГЕРБ Иван Вълков.

"В духа на толерантността и да няма спекулации за честността на изборите, предложихме да имаме само председател на РИК. Вчера поискахме от ОССЕ и ПАСЕ пълни мисии за наблюдатели на тези избори. Това е гаранция, че няма да има такива спекулация. През 2009-та година от Тройната коалиция беше отказано да има такива наблюдатели", допълни областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.

По думите на областният управител Константин Гребенаров, той се е опитал да приложи най-справедливия и консенсусен начин на решение при разпределението на квотите в РИК.

"Като махаме най-големите опозиционни партии и създаваме предпоставки за инциденти, така не се чува гласа на хората. Не съм съгласен и ще подпиша протокола с особено мнение. Тези консултации са абсолютен фарс. Как ще бъдат честни, като най-важните места са заети от управляващите. Можеше едно от местата да бъде дадено на опозицията, на нас. Кой е опозиция "Атака", НДСВ ли?", коментира областният лидер на БСП Атанас Зафиров. По думите му управляващите не се съобразяват с опозицията и се разиграва същия сценарий, който се разигра по време на сформирането на РИК за националния референдум за развитие на ядрената анергетика.

От СДС Бургас искат да имат свой представител в РИК от квотата на "Синята коалиция". ЦИК е отхвърлил жалбата им на национално ниво, касаеща регистрацията на коалицията. Предстои по случая да се произнесе Върховният административен съд.

Снимка Лина Главинова