Според Николай Тишев (в средата на снимката), така ще се реши проблемът с престъпността. Снимка Лина Главинова

Според Николай Тишев (в средата на снимката), така ще се реши проблемът с престъпността. Снимка Лина Главинова

Служителите от отдел УКОРС в Община Бургас да обикалят като патрулни двойки селата в общината, за да сигнализират на полицията при констатирани нарушения - вандалски прояви, посегателства срещу частната собственост и други. Това предлага депутатът от коалиция "БСП за България" Николай Тишев. "Имахме такова предложение преди няколко години, но и тогава то не бе възприето от управляващите. Трябва да има политическа воля и финансов ресурс. Бяхме изчислили, че за две патрулни двойки, които да обикалят четири села разходите на година ще бъдат около 100 000 лева", коментира Тишев. Според  него, това е вариант за справяне с битовата престъпност в общината.

"Ще настояваме да бъде монтирано видеонаблюдение и в кварталите и съставните селища на общината, но то трябва да бъде ефективно. В реално време да се реагира, когато се констатира престъпление на територията, където има монтирани камери. Иначе няма смисъл от него, след като по записи от камерите ще издирване престъпниците", допълни Тишев.

Темата с престъпността ще залегне и в проекта "Визия за Бургас", която от БСП подготвят във връзка с предстоящите местни избори през 2019 година. "На общинската ни конференция заявих, че имаме готовност и за явяване на предсрочни парламентарни избори. Обучили сме съставите на секционните избирателни комисии", коментира общинският председател на БСП в Бургас Живко Господинов.