DSC_4525

DSC_4525

БСП: ГЕРБ да наруши партийната дисциплина

към университет "Проф. д-р Асен Златаров". Това призова общинският председател на БСП в Бургас Евгений Мосинов (на снимката вляво). Сагата с факултета тази седмица ескалира в размяна на квалификации, декларации и пресконференции между депутати от "Коалиция за България" и ГЕРБ.

В нарочна декларация, разпространена до медиите вчера, бургаските депутати от ГЕРБ обявиха, че днес ще гласуват "за" разкриването на факултета. Те обаче не се регистрираха и кворум в Народното събрание нямаше. "Депутатите от ГЕРБ или съзнателно излъгаха обществеността, че ще гласуват тази важна точка с ясното създание, че няма да го направят или съзнателно саботират вземането на това решение. И като нямат реални агрументи, прибягват до лични квалификации", заяви областният лидер на БСП Бургас Николай Тишев (на снимката вдясно) по повод декларацията на ГЕРБ визираща червения депутат Атанас Зафиров.

От БСП заявиха още, че не искат някои да си присвояват идеята за разкриването на факултета. По нея повече от година работят бургаските депутати от ГЕРБ. Колегите им от БСП обаче контрират, че именно тяхното правителство е взело решението за разкриването на факултета и в това Народно събрание то ще бъде гласувано, ако има кворум. "Надявам се, че утре те наистина ще влязат в залата и ще гласуват, за да бъде приключен казуса и да не бъде провалена учебната година. Ако решението не бъде взето утре, то ще отложи и откриването на факултета", обясни Евгений Мосинов.

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ в Бургас изпратиха декларация до медиите. "Тъй като ГЕРБ винаги е била последователна в действията си, за развитие на регионите, ние утре ще бъдем в пленарна зала и ще гласуваме откриването на факултет по "Обществено здраве и здравни грижи" към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Нещо, което очевидно управляващите не могат да свършат сами и се опитват да правят политика с тема, която е от изключителна важност за нашата област", се казва в нея.

Депутатът от "Коалиция за България" Атанас Зафиров пък заяви в Народното събрание, че действията на колегите му от ГЕРБ са пример за "тяхната непоследователност", а проблемът с факултета, не е регионален, а национален.