От БСП ще продължат да надграждат визията за Бургас. Снимки Лина Главинова

От БСП ще продължат да надграждат визията за Бургас. Снимки Лина Главинова

БСП - Бургас представиха визията си за развитието на морската община през следващите няколко години. Документът е отворен и ще се разработва в различни посоки. Той е озаглавен "Бургас - град на растежа" и целта му е да предизвика дебат за бъдещето на града и общината, за разкриване на нови работни места и увеличаване на доходите на населението.

"ГЕРБ за 11 години управление на Бургас, каквото са могли са направили. Ние представяме възможностите, които ще станат факт, ако има промяна в Общинския съвет след местните избори догодина", каза народният представител от коалиция "БСП за България" Николай Тишев. "Бургас - град на растежа" е обвързан и с предизборната платформа на партията, върху която ще се работи в посока спечелване на изборите през 2019 година.

Акцентите в документа са - икономически растеж, увеличаване на средната работна заплата, увеличаване на населението. "В сравнение със София, Пловди и Варна в Бургас се забелязва най-нисък темп на растеж от 32.65% през последните години", каза Тишев позовавайки се на данни за 2016 година предоставени от Националния статистически институт.

"Наетите лица в Бургас към 2016 година са 72 715 души, което в сравнение с Варна е почти два пъти по-ниска - 126 576 души. Брутният вътрешен продукт на човек от населението в ообщина Бургас е 11 372 лева, във Варна - 13 000, а в София - 28 000 лева. Това, което прави впечатление и то в негативна посока е, че 94.1% от фирмите в общината са малки с нает персонал до 9 души", допълни Христо Панайотов - член на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП в Бургас.

Според статистиката, която от БСП представиха в морската община е и най-малката индустриална зона само с 238 дка. За сравнение зона "Тракия" в Пловдив е с площ 10 700 дка, "Божурище" в София е с площ 3 038 дка.

"Общината трябва да си промени отношението към бизнеса, за да не бягат инвеститорите от тук и да подкрепя местния бизнес", допълни Тишев. Според него напълно реалистично е до 2023 година средната работна заплата да стане 1 500 - 1 600 лева.

"Реалната заплата в общината варира между 500 и 800 лева. За мнозинството бургазлии средната работна заплата е блян", коментира и Живко Господинов - общински председател на БСП в Бургас.

От партията предлагат да бъде създаден ии бранд "Произведено в Бургас" по аналогия с националния "Произведено в България", който да обедини малките производители и да им даде възможност да предлагат продукцията.

Галерия