Sergey2

Sergey2

БСП във Варна и региона застава зад Сергей Станишев

Той обяви, че вече са приключили отчетно-изборните конференции в областта, които са били 16. На тях са избрани нови председатели на райони. Това са Галин Трифонов в „Аспарухово“, Христо Боев - „Одесос“, Тодорка Павлова – Аврен и Даниела Йорданова – Белослав. Прието е предложението за председател на Националния съвет на партията да бъде подкрепен досегашния – Сергей Станишев. Въпросът кого ще подкрепят за лидерското място в партията не е разглеждан от структурите на БСП-Варна в районите „Одесос“ и „Приморски“, както и в Белослав. Има решение от Градската конференция в морската столица за подкрепа на Сергей Станишев. Три са предложенията на провадийската организация за поста: Сергей Станишев, Янаки Стоилов и Георги Първанов. Структурата на БСП в Девня не е провела конференция, тъй като на 4 май е установено, че не са се състояли събрания в девненските райони. Ръководството на БСП-Девня е в оставка, добави председателят на Областния съвет на партията. По думите му в Община Девня текат сложни процеси във връзка с кмета Атанас Кузев, който в последния момент преди изборите е напуснал БСП и е бил избран от ГЕРБ. Общинската организация на партията в Девня рязко е намаляла, като наброява 176 души при 321 през 2007 година.
„48 Народен конгрес на лявата партия ще се проведе след две седмици. След това предстои да бъде структуриран предизборен щаб на национално, областно и общинско ниво. Желанието на партията е да партнираме с гражданското общество на изборите и да търсим адекватно решение на проблемите.“ Членовете на БСП не възприемат партията, като лидерска, а очакват тя да е единна на изборите, за да ги спечели, изтъкна Красимир Янков. 
Той добави, че на конференциите във Ветрино, Вълчи дол и Суворово е обсъждан проваленият проект за индустриална зона като възможност за откриване на нови работни места. В предходния мандат е била структурирана Национална компания индустриални зони във Варненска област и е имало предложени държавни и общински терени. След идване на власт на ГЕРБ дружеството не функционира, а капиталът му е пренасочен към финансиране на проекти в Бургас.
БСП иска провеждането на референдум по въпроса за АЕЦ“Белене“, като в момента тече събиране на подписи, каза още председателят на Областния съвет на БСП-Варна. По думите му отношението на сегашните представители в парламента по темата не отговаря на позицията на гражданите. Над 2000 подписа против решението за АЕЦ „Белене“ са събрани само в Долни Чифлик. Според Янков въпросът за електроцентралата и ядрената енергетика в страната трябва да бъде поставен на широко гражданско обсъждане. Ниската цена на електроенергията е притегателна сила за инвеститори, добави той.
По отношение на преместването на структури на администрацията Янков каза, че това е поредната пиар акция на правителството. „Това е и показване на нищо правене, тъй като преместването е сложен процес, който ще отнеме много време".

Днес+