Karta

Karta

Бурен северен вятър нанася щети по Черноморието

Жълт код е обявен днес за пет области в Източна България заради очаквани обилни валежи, придружени от силен вятър. Това са областите Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска и Силистренска, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Пристанище Варна е затворено заради силен вятър, съобщиха от Рейдовата кула на порта. Забраната за маневри за всички кораби е въведена в неделя. В района на порта скоростта на вятъра е между 12 и 20 м/с. Вълнението на морето в залива е 4 бала. На 19 сигнала са реагирали служителите от "Пожарна безопасност и спасяване" през нощта. 15 от случаите са за паднали дървета и клони, съобщи началникът на дирекцията комисар Тихомир Тотев. При инцидентите няма пострадали. По 12 сигнала работят от сутринта екипи от варненската противопожарна служба, които са поели функциите и на Гражданска защита. Сигналите са основно за съборени клони по малките улици. Няма паднали дървета, които да затрудняват движението по основните пътни артерии във Варна, уточнява комисар Тотев. На много места в града големи локви затрудняват движението. На бул. "Приморски", в близост до Летния театър, насъбралата се вода е около половин метър. Има и закъсали автомобили. Големи локви има също на бул. "Мария Луиза", до кръстовището с ул. "Шипка", както и по пътя за кв. "Виница" във Варна.

Общината в Добрич предупреди гражданите за опасност от падащи предмети, сухи клони на дървета и други поради силния, на моменти бурен, североизточен вятър. Очаква се скоростта му през деня да достигне 20-25 метра в секунда. От кметската управа умоляват живеещите в жилищни блокове да премахнат от балконите всички неукрепени предмети, които могат да паднат. Пешеходците да се движат далеч от сгради, дървета,от електрически и осветителни стълбове, съветват още от общината. На шофьорите също се препоръчва да спират автомобилите си на открито място, далеч от стълбове и дървета.

Проходът на републиката е затворен за разчистването на пътните платна поради обилния снеговалеж през нощта и блокирани ТИР-ове, съобщават от пресцентъра на МВР. Екипи на "Пъна полиция" насочват автомобилите към паркинги преди подходите към прохода, където да изчакат разчистването на платната.

На много места в Източна България се очакват валежи до 30-50 л/кв.м. Времето ще бъде студено с минимални температури между 0° и 5°, максимални - между 3° и 8°. В планините ще вали сняг, като ще бъде ветровито - със силен и бурен север-североизточен вятър, и студено - максимална температура на височина 1200 м около минус 2°, а на 2000 м - около минус 7°. И по Черноморието ще е студено и със силен и бурен вятър, като температурите ще варират между 5° и 8°. Вълнението на морето ще се усили до 4-5 бала.

Заради превалявания от дъжд и сняг пътните настилки в страната са предимно мокри, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Снеговалеж затруднява движението през прохода Петрохан. Автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Марица" и "Люлин" са мокри, като на "Хемус" има мъгла с видимост до 20 м. На "Тракия" поради ремонт е затворен участъкът от 80 до 106 км.

Поради стачката на гръцките митничари пък е затруднено преминаването през Кулата - Промахон, където има опасност от образуване на колони от чакащи автомобили.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства над 10 тона през прохода Шипка (там двжението е затворено за всички моторни превозни средства поради паднали дървета), Петрохан, Вратник, по пътя Черница - Сунгурларе - Чубра, Димово - Костичовци - Дреновец - Брусарци, -Монтана, Костенец - Самоков, София - Самоков между км 39 и 86 и по пътя Бургас - Слънчев бряг с обход през Бургас - Каблешково и Тънково; а над 12 тона - по пътя Рупци - Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306 - Червен бряг и обратно.

Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, а Дюлински е затворен за товарни автомобили.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и в Кресненското дефилета, прохода на Републиката, по пътя Нови Искър - Лакатник, Драгичево - Рударци, Юндола - Голямо Белово, Асеновград - Смолян, Бобошево - Четирци, Мездра - Ботевград, и Момчилград - Крумовград.

Наближаващата зима осезаемо напомни за себе си в неделния ден. Температурите в страната се доближиха, но не паднаха под нулата. Най-студено беше в Драгоман - 0,2 градуса и във Враца - 0,5 градуса. В София минималната температура бе 3 градуса.

Днес+