Фестивалът На брега се провеждаше всяка година през септември

Фестивалът На брега се провеждаше всяка година през септември

Бургас вече седма година е без театрален фестивал. Последното издание на международния фест "На брега" се проведе през 2011 година, когато драматичен театър "Адриана Будевска" отбеляза своя вековен юбилей. Тогава бе 13-то, издание на фестивала, който събираше театрали и публика през септември в морския град.

Като основна причина за прекъсването на хубавата традиция се посочват парите. "По времето, когато го организирахме бюджетът му варираше между 80 и 100 000 лева", обясни директорът на театъра Борислав Чакринов. Той обаче твърди, че сега храмът на Мелпомена не може да отдели 120 000 лева за провеждането на фестивала. Такава е заложената сума за провеждането му с нов формат - театрален салон, който да обхваща времето от май до септември. Той трябва да наподобява фестивала "Охридско лято", а идеята е всеки месец да има различни театрални прояви - лектории за студенти, гастроли на театри от цялата страна и други.

Борислав Чаркинов е дал концепцията си за новия формат на фестивала в Общината преди година. На въпрос на "Черноморие": "Фестивал ще има ли?", той отговори: "Питайте в Общината".

"Да, такава концепция има. Помолих директора на театъра да я изтотви и предостави", каза пред "Черноморие" зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева. Темата за липсата за пари за провеждането на фестивла тя коментира така: "Омръзна ми, когато някой наистина не иска да си свърши работата да прехвърля отговорността на общината".