"Бургас и морето" без конкурс тази година

Идеята за новата концепция на музикалния форум, организиран от община Бургас е на Даниела Кузманова - музикален редактор и текстописец.

 

Целта е поглеждайки назад към добрите песни, създавани и останали през годините, да се направи преценка и да се повишат критериите на конкурсните песни. Според организаторите така щяло да се даде повече време на авторите да напишат нови песни за конкурса през 2011-та година.

Тази година фестивалът ще се проведе в една вечер и ще бъде на 31-ви юли по традиция в Летния театър на Бургас. Фестивалът от неговото възстановяване до миналата година се провеждаше всяка първа събота и неделя на август.

Тази година в рамките на една вечер зрителите ще могат да чуят 16 песни, класирани на първо място от публика и жури от първия период на "Бургас и морето" - 1973-1987 година и от втория – от 1996-та, когато е възстновен до 2009-та година.

Освен 16 емблематични и неостаряващи песни в тазгодишното издание ще бъдат включени и 2 музикални китки с по 4 песни. Първата от тях ще съдържа най-новите и последни хитове от конкурса "Бургас и морето", а втората ще включва песни, незаели първите места, но останали във времето и в сърцата на публиката.

Всички песни ще бъдат с нов подходящ аранжимент, запазващ духа и настроението им и изсвирени от голям симфоничен оркестър. Изпълнението им ще бъде на живо и е поверено на Младежката филхармония в Бургас с диригент Левон Манукян и група "Горещ пясък". Новият аранжимент на композициите ще придаде нов облик, нов живот и нова звучност на познатите песни, по-близка до младото поколение, смятат организаторите.

Целта е песните да бъдат представени от техните оригинални изпълнители, като всеки от тях ще участва само с 1 песен. Златните песни на "Бургас и морето" ще бъдат събрани в общ диск след провеждането на фестивала.