Бургас и региона може да пропусне шанса си, ако събранието не се състои на 15-и март, каза Живко Табаков. Снимка Лина Главинова

Бургас и региона може да пропусне шанса си, ако събранието не се състои на 15-и март, каза Живко Табаков. Снимка Лина Главинова

Бургас и региона са с последен шанс да регистрират Бургаски черноморски туристически район на 15-и март. Това е датата на второто учредително събрание, което ще се проведе в Заседателната зала на Община Бургас. Първото, което бе насрочено за 22-и февруари, се провали, тъй като на него не се явиха кметове на Созопол, Приморско и Царево или техни упълномощени представители.

"Ако на втората среща не се явят всички участници в Учредителния комитет на Организацията за управление на Бургаски черноморски туристически район, министърът на туризма Николина Ангелкова ще трябва да анулира процедурата и региона губи шанс да има свой туристически район", коментира Живко Табаков - упълномощен представител на Учредителния комитет. "Така напрактика губим шанс да получим средства по оперативна програма "Иновации и конкуретноспособност" за развитие на региона, както и да участваме реализираме заедно един добър маркетингов продукт", допълни Табаков.

Процедурата за учредяване на Бургаския район върви от две години. Съгласие за участие в него са дали 12-е обищини без община Сунгурларе. В формата са се включили и пет неправителствени организации.

"Участието е доброволен акт. Но всяка една от 12-е общини се съгласи да участва и излъчи своя представител и негов заместник. Мога само да гадая за причините, поради които кметовете на трите морски общини не дойдаха на 22-и февруари", каза още Табаков.

"Лични причини не ми позволиха да стигна навреме", коментира пред "Черноморие" кметът на Община Царево Георги Лапчев.

В страната вече има учредени райони - това са "Родопи", "Северно Черноморие" и в момента се работи активно за учредяване на район "Банско".

"До края на седмицата ще изпратя писмо до премиера Бойко Борисов, до министър Николина Ангелкова, до министър Валери Симеонов, за да ги запозная със случващото се", каза още Живко Табаков.