obshtinaburgas

obshtinaburgas

Бургас обменя опит за опазване на Черно море

екосистема", който се финансира с евро средства. Инициативата има за цел да насърчи трансграничното сътрудничество между Черноморските крайбрежни държави, за да подпомогне хармонизирането на действащите стратегически и законови документи, очертаващи цели, приоритети и мерки при извършване на мониторинг на речните басейни и съхраняване на уязвимите хабитати по Черноморското крайбрежие.

Дейностите, които ще се изпълняват от партньорите, са свързани с актуализиране и верифициране на наличните в целевите държави бази данни на горещите точки, изработване на пазарно-ориентиран инструментариум за контрол върху замърсяването на водите, обмен на експертен опит, който да допринесе за планиране и развитие на бъдещи инвестиции в областта на опазване на прилежащите речни басейни и водите на Черно море. Проектът акцентира върху нарастващата заплаха от замърсяване от съществуващите наземни източници и влошаване на екологичното състояние на Черно море. 

Ангажиментите и задълженията по проекта на Община Бургас са свързани както с изпълнение на дейностите, заложени в проектното предложение, така и с насърчаване на ползотворно сътрудничество между местните заинтересовани страни, които участват в цялостния процес на опазване на водите на Черноморския басейн – програмиране и приоритизиране на мерки, планиране и изпълнение на дейности.

В тази връзка Община Бургас отправя покана за участие в първата среща на заинтересованите страни по проекта, която ще се проведе на 28 юни 2013 г. от 09:30 часа в "Морско казино". Основна цел на срещата е да запознае обществеността с целите и очакваните резултати по проекта, основните участници и техните отговорности в процеса на опазването на повърхностните води в България, в частност водите на Черно море и прилежащите водни басейни.  

Снимка Архив Chernomorie-bg.com