Бургас печели проекта за ларгото в конкуренция с 64 общини

"Желанието ми е Бургас да не е по-различен от красивите европейски градове", каза кметът Димитър Николов преди да даде старт на проекта.

 

10 млн. лева спечели община Бургас по проект "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас", който е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие", приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие", операция 1.4 "Подобряване на физическата среда и превенция на риска". Проектът включва обекти, обособени в четири лота. Днес започна изпълнението на два от тях - ЛОТ 1 - "Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" - от пл. "Царица Йоана" до пл. "Тройката", ул. "Св. св. Кирил и Методий". Обектът ще се изпълнява от фирма "Трейс Бургас" ЕАД след спечелен конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Стойността на обекта е 3 781 302,62 лева. Реконструкцията трябва да приключи за 210 дни. Автор на проекта е фирма "Атика Р5". Строително-монтажни работи обхващат територия с площ около 22 000 кв. м. Целта на проекта е създаване на пешеходна зона за широко обществено ползване, достъпна и за хора с увреждания, създаване на зони за социални контакти, места за отдих, решаване на проблемите по енергийна ефективност, запазване на съществуващите и създаване на нови зелени площи. Проектът предлага създаването на единна градска структура, съхраняваща традиционната градска атмосфера и предлагаща нова съвременна организация.

От днес започва работа по изпълнение и на ЛОТ 4 - ''Благоустрояване и реконструкция на спортна площадка дом Надежда, ж. к. "Република", УПИ II, кв. 172" и пространството, заключено между бул. "Иван Вазов", ул. "Хан Крум" и ул. "Цар Петър". Изпълнител на проекта е консорциум "Хан Крум - Бургас". Стойността на този обект е в размер на 491 652,90 лев, а срокът за изпълнение е 90 дни. Целта е създаване на хармонична среда за спорт и отдих на подрастващите, увеличаване сигурността, снижаване разходите за консумативи и осигуряване на достъпност за населението, включително и за хора с увреждания. Двата обекта са разположени в силно урбанизирана градска среда, с възможност за голяма посещаемост и добър обществено-полезен ефект.

Независимият строителен надзор по двата лота ще се упражнява от фирма "Трафикконсулт БГ" ЕООД.

Предстои да започне и изпълнението на останалите два лота по проекта: ЛОТ 2 - реконструкция на ул. "Генерал Гурко", ул. "Адам Мицкевич" и ЛОТ 3 - "Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - нова част, възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и водно огледало в Приморски парк.

 

Снимки Етелка Пирева