Бургаското духовенство заедно с Агатополския епископ Иеротей прочетоха заупокойна молитва пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк. Снимки Бургас без цензура

Бургаското духовенство заедно с Агатополския епископ Иеротей прочетоха заупокойна молитва пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк. Снимки Бургас без цензура

Бургас празнува 115 години независима България. Тържествата по случай националния празник започнаха с военен ритуал на площад "Атанас Сиреков". В церемонията участваха представителни блокове от Бургаски гарнизон, както и организации на военни ветерани.

В присъствието на много официални лица и граждани бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз. Свещеници от бургаското православно духовенство отслужиха празничен молебен за благоденствието на родината.

"Досточтими гости, дами и господа,

В триадата на националните празници - трети март, деня на Освобождението, шести септември - деня на Съединението и двадесет и втори септември - деня на Независимостта, днешният празник - бидейки най-високо в йерархията на свободата, остава някак скрит, почти незабелязан. Не защото е малък, а защото е много висок; защото е денят, с който завършва вековната възрожденска мечта, този празник отваря вратите на България към едно ново, наистина следосманско време. И при все че мнозина ще видят зад тази дата слабостта на султан Абдул Хамид ІІ, неслучайно наричан от своите хора: Золум, то истината е, че през 1908 г. нашата култура вече е европейска. Поети като Яворов и Дебелянов, като Кирил Христов и Лилиев, като Пенчо Славейков и Траянов, писатели като Йовков и Елин Пелин, художници като Жеко Спиридонов и Антон Митов, като Чудомир и Владимир Димитров - Майстора, композитори като Добри Христов и Анастас Стоянов, духовници начело с екзарх Йосиф, учени като Васил Златарски и Иван Шишманов, като Любомир Милетич, доктор Кръстев и Михаил Арнаудов, като Ал. Теодоров - Балан и Боян Пенев са ярко доказателство, че 30 години след Сан-Стефано, България вече е друга. Вярно, че и Османската империя е друга. Младотурската революция от една страна, от друга - анексията на Босна от Австро-Унгария, френската окупация на Мароко, жп-стачките по линиите Мустафа паша-Белово и Сеймен -Ямбол, а и не последно място - интелигентната политика на Ал. Малинов безспорно са важен фактор за промените, но струва ми се, че както малките момчета с времето порастват и се превръщат първо в юноши, а после в мъже, така е било и с княжество България. За трийсет години - както би казал поетът: тайно и полека, то наистина пораства с няколко века. Вероятно някои биха възразили и биха отвърнали, че нерядко момчетата се разболяват и умират, преди да пораснат, вероятно ще кажат, че много юноши изчезват безследно по време на война и че никога не стават мъже, че ако Русия не беше откупила от Турция осемдесет и двата милиона франка трибуции, определени от Берлинския конгрес, Абдул Хамид щеше да удави нова, уж независима България в кръв. Най-малкото, защото другото прозвище на султана - Канлъ т.е Кървавия, както и арменския геноцид, са сериозна индикация, че и такъв сценарий също е бил възможен.

Затова, давайки си сметка, че историята би могла да бъде друга, си мисля, че онова, което ни е направило независими е не съмнителната политика на Фердинанд. Не е и любовта на Великите сили. Не е и късметът.

Независимостта идва с културата. Тя е силата, която ни прави свободни. Защото силни народи - като тези на вандали и хуни, на авари и готи, на кумани и печенеги е имало много. Но онова, което превръща племената в държави, онова на което се крепи Историята, са онези хора, част от чиито имена се опитах да изброя в началото на словото си. Те са строителите на съвременна България. За тях трябва да говорим днес и на тях дължим поклон. И - иска ли питане - именно техния път - трябва да продължим", прочете в словото си към събралите на площаза Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец".

Ритуалът завърши с химна на независимостта, написан от капелмайстора на 24-черноморски пехотен полк Георги Шагунов часове след прочитането на Манифеста от княз Фердинанд, изпълнен днес от Духовия оркестър на Бургас.

Организираните от Община Бургас тържества продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на 24-ти черноморски пехотен полк. В памет на загиналите по бойните полета за свободата на България бе прочетена заупокойна молитва.

Тържествата завършиха с концерт на ансамбъл "Атанас Манчев".

Галерия