DSC_0191

DSC_0191

Бургас се отказва от 9 млн. лв., жителите на "Меден рудник" не искат социален блок

срещу реализацията му на провелото се снощи обществено обсъждане.

"Говорих тази сутрин с управляващия орган. В Европа не дават пари за проекти, които водят до създаване на условия за омраза и дискриминация. Жителите на комплекса показаха категорично и единодушно нежеланието си да съжителстват със социално слаби семейства. Връх на емоцията се оказаха политическите страсти", каза Димитър Николов.

Така общината ще загуби близо 9 млн. лева, които щяха да дойдат по оперативна програма "Регионално развитие". Половината от средствата бяха предвидени за изграждането на социалния блок, в който щяха да бъдат настанени 52 социално слаби семейство, след предварително одобрение от страна на Общинския съвет. Другите средства бяха предназначени за преквалификация, за осигуровки и заплати на социални асистенти, тъй като проектът предвиждаше там да живеят и семейства, в които има хора с увреждания.

"Бургас пропусна своя шанс да построи блок по всички европейски стандарти. Времето е недостатъчно, за да бъде пререботен проекта и да се мисли за нов терен, за построяването на блока. Хората се поддадоха на манипулация и заради измислената заплаха, че това ще бъде блок за роми, приеха проекта грешно", допълни Димитър Николов.

В общината има 800 оборотни жилища, в които живеят социално слаби семейства. Средствата на администрацията обаче не стигат, те да бъдат ремонтирани. По проекта се предвиждаше 5 години, след експлоатацията на блока, той да стане общински и в него да бъдат настянавени нуждаещи се, картотекирани като такива.

Снимка Етелка Пирева