Ushu1

Ushu1

Бургас ще домакинства републиканското първенство по Сан да през 2013-а грандиозната гала вечер на ушу, посветена на сифу Красимир Димитров - Китаеца, един от първите учители, въвели Тайзди в България. Събието се организира от президента на спортен клуб "Бей Син" в Бургас – Стефан Колев, Българската федерация по ушу и община Бургас за трета поредна година.

"Разбрах, че догодина ще има и международно участие, затова пожелавам на Стефан Колев в Бургас да започне да се провежда и Европейското първенство. Но трябва да предам и думите на кмета на Стара Загора - Живко Тодоров, град, който през последните години хвърля огромни усилия да догони Бургас. Той се закани да настигне вашия град и да го задмине", каза по време на церемонията водачът на националния отбор по Сан да и главен съдия на Европейската федерация в този спорт - Маноил Манев.
За поредна година обаче голямата награда за приятел на българското ушу се присъди на кмета Димитър Николов, който е помогнал световните шампиони в този спорт от "Бей Син" - Бургас да имат най-добрата база, с която да влязат в европесйкия топ 20.
Спортна зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник" буквално се пръсна по шевовете от зрители и гости от цял свят, ученици на големия майстор - Китаецът по време на уникалното шоу, представено от най-добрите ни спортисти в  китейските бойни изкуства. По време на официалната церемония на голяма видеостена бяха изллъчени кадри в памет на учителя по  тай чи чуан. Във филма можеше да се види как световният шампион на България по ушу Стефан Колев разбива с ръце и с глава повече от пет бетонни тухли и как извива с врата си двуметрови арматури, чрез концентрация и силата на мисълта.
"През годините съм правил какви ли не демонстрации - огъвал съм железа, разбивали са в главата ми какви ли не тежести, но този път не намерих сили да направя такава демонстрация. Всичко, което мога и съм правил дължа главно на Краси Китаеца. Моята най-важна задача е да продължа да обучавам следващите поколения", каза Стефан Колев, чийто клуб има над 300 медала за България от световни и европейски първенства и четири пъти е носител на Световната купа.
Част от голямото годишно събитие беше финалния кръг от Републиканското първенство по ушу за купата на България. 30 състезатели от 15 клуба взеха участие в двубоите, 8 от наградените спортисти, сътезаващи се в 11 дисциплини са от Бургас, като сред тях са и световните победители Нейчо Плачков и Николай Геренски от "Бей Син".
Отличието Спортист на България по ушу за 2012 година получи 17-годишната Камелия Колева от СК "Бей Син" – Бургас,  наградата и беше връчена от депутата от ГЕРБ – Иван Вълков.