obshtinaburgas

obshtinaburgas

Бургас за 136-ти път ще празнува свободата си

За 136-ти път на 6-ти февруари бургазлии ще отбележат годишнината от освобождаването на града.

Документални кадри ще проследят най-епичните и решаващи моменти през Руско-турската освободителна война – битката при Шипка, преминаването на Балкана, сформирането и пътя на Летящия отряд на полк. Лермонтов и освобождението на Бургас. Филмът ще покаже още разказ на дъщерята на легендарния поп Георги Стоянов, която е очевидец на събитието и кадри с развитието на Бургас през годините.

В спектакъла ще прозвучат музикални произведения на В.А. Моцарт, Р. Шуман, А. Комаровский, Й.Брамс, А.Дворжак и др.

Сценарист на мултимедийния спектакъл е писателят Георги Райков, а участници в него са актьорът Пламен Каров и музикантите Маргарита Кожухарова – флейта, Христо Кожухаров – кларинет и Благовеста Рядкова – пиано.

Спектакълът е с вход свободен и може да бъде гледан на 6 февруари, четвъртък, от 18.30 часа в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино".

Честванията на паметната за бургазлии дата – 6 февруари 1878 г., ще започнат с ритуал по издигане на националния флаг на Република България пред сградата на Община Бургас от 10.30 часа.

Признателните бургазлии могат да положат цветя и се преклонят пред паметната плоча на легендарния руски пълководец – генерал Лермонтов, улица "Лермонтов" № 15 и на паметника на Руския лазарет в Морската градина от 11.00 часа.

Заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България ще бъде отслужена от бургаското духовенство в 11.00 часа пред монумента на руските освободители, зад Съдебната палата. Веднага след нея ще се проведе и тържественият ритуал по поднасяне на венци и цветя, и отдаване на военни почести по повод светлата годишнина.

В 11.30 часа в Регионалния исторически музей, улица "Лермонтов" № 31, ще бъде изнесена публична лекция на тема "Освобождението на Бургас и градоустройственото му развитие до края на XIX век".

Концертът, посветен на Освобождението на Бургас, е на професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" и ще започне в 12.30 часа на площад "Атанас Сиреков".