Арт ефактите ще бъдат експонирани във фойаетата на двата етажа на Операта. Снимка Лина Главинова

Арт ефактите ще бъдат експонирани във фойаетата на двата етажа на Операта. Снимка Лина Главинова

Бургаската Държавна опера ще се превърне в музей това лято. Там ще бъде експонирана изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история", за която "Черноморие" няколко пъти писа. Витрините, в които ще бъдат представени близо 100 арт ефакти от Древен Египет ще бъдат разположени във фойаетата на първия и втория етаж в сградата на Операта.

"Организаторите си харесаха тази сграда. Видяли са възможностите й и са преценили как ще бъдат експонирани арт ефактите", каза пред "Черноморие" Петър Парушев - началник отдел "Култура" в Община Бургас.

Фирмата, която организира изложбата произвежда копия на арт ефакти. От Министерството на антиките в Египет са дали разрешение кои точни реплики ще бъдат включени в "Тутанкамон - една недовършена любовна история". Експозицията ще гостува от юли до септември в Бургас. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон във вида, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар". Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот.

Община Бургас участва в изложбата със сумата от 37 000 лева, които са гласувани в бюджета за настоящата година от общинските съветници.

Изложбата ще бъде с платен вход. Стойността на билета ще бъде оповестена преди откриването от организатори.

Галерия