DSC_2728

DSC_2728

Бургаски депутати с промени в закона за рибарите и допълнение на текстове в Закона за рибарството и аквакултурите. Целта е да се облекчат административните процедури и излишната документация, водеща до допълнителни разходи за редовните рибари с малки риболовни кораби под 10 м. Предвижда се те да бъдат освободени от задължението да водят риболовен дневник.

Вносители на промените са бургаските депутати Иван Вълков, Димитър Бойчев, Румен Желев и Диана Йорданова заедно с техни колеги от другите пристанищни центрове Варна, Добрич и Русе.

Техните предложения са базирани на статистиката, че над 90% от българският риболовен флот, наброяващ 3000 съда, се използва основно за непромишлен риболов. Тяхната дейност е насочена към улова на риба и водни организми за собствени нужди, за допълване на доходи и запазване на занаята, бит и култура на местните рибари.

Статистиката сочи, че в област Бургас са регистрирани най-много пристанища, както и над 50% от общия брой риболовни кораби за страната. По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също оперират в областта, тъй като 70% от добива на риба в Черно море е именно от района на Бургаска област.

Галерия