Бургаски състезатели по ушу със злато от европейското

Момчетата и момичетата са състезатели на клуб "Бей Син". Нашите "летящи кинжали" участваха в международната надпревара с повече от 400 спортисти от 34 държави и заслужено извоюваха призове във всички категории.

"Това е голяма признание за нашия клуб. За първи път печелим златни медали. Мечтал съм за това 25 години", каза председателят на клуба Стефан Колев. В дисциплината тайджичуан за юноши от 13 до 15 години на първо място застана Камелия Колева от бургаския клуб. Фаворит сред младежите отново бе Николина Атанасова в дисциплина със сабя, а при децата второто място в същата категория зае 9-годишния Нейко Плачков. Той се завърна от Турция и с друг сребърен медал от състезанията с тояга. Същото отличие грабна и Николина Атанасова при младежите.

Клубът има финансова подкрепа от община Бургас, благодарение на която миналата година състезателите са били на спортен лагер. Големият проблем пред клуба е липсата на база, където да се тренира. Състезатилете провеждат тренировките си във физкултурни салони. Въпреки това децата успяват да печелят отличия. 

От 2002 година до сега бургаския клуб по у-шу е завоювал 93 медала, от които 43 златни, 21 сребърни и 29 бронзови от Световни, Европейски и Републикански първенства.

От спортен клуб "Бей Син" тръгва пътя на българското ушу и по световните татамита. През март 2003 г. в Стокхолм – Швеция на Третия международен турнир по ушу, организиран от Асоциацията на Северните и Балтийски страни е бил спечелен първия медал за България.

Световният шампион по у-шу Стефан Колев, подпомага клуба и ръководи дейността му. Той е единствен преподавател по ушу към НСА, член на управителния съвет на Българската федерация и на конгреса на Световната и Европейска федерация по ушу. В клуба "Бей син" от години се изявяват и  деца в неравностойно социално положение, желаещи активно да се занимават със спорта, обединяващ всички стилове китайски бойни изкуства – у-шу. Според Стефан Колев обаче родния ни отбор не би могъл да постигне най-добрите резултати поради липса на средства.