Keremida

Keremida

Бургазлии се учат да тъкат на керемида на всички, неравнодушни към българската традиция, да се включат в  лятната инициатива на музея за изучаване на традициите и занаятите. 

В Етноработилницата всеки ще може да се докосване до народната култура, до игрите и ръкоделията на нашите баби -  тъкане на керемида, на вертикален стан, изработване на парцалени кукли, помпони, пискюли, герданчета и цветя, плетене на една кука и българска бродерия, шиене и украсяване на торбички. Тук ще се учат песни и припевки, ще бъдат  разгадавани символиките на обреди и обичаи от българския празничен календар, ще бъдат сплетени моминските китки и Еньовския венец от 77 и половина билки, ще се подготвят драматизации по български приказки.Kukli2

Иван Арабаджиев вече е приготвил грънчарското колело и, както винаги, е пълен с идеи за пластики и керамични изделия.

Всяко занимание трае 2 астрономически часа, а цената за това удоволствие е само 7 лева. В нея е включен и билет за посещение на една от четирите експозиции на РИМ Бургас по избор – Етнографска, Историческа, Природонаучна и Археологическа.

Билетите, които сте събрали от посещения на Музейната работилница, можете да използвате по следния начин: посетете музеите със свой близък или приятел, като представите билети, покриващи стойността на входната такса за всеки един от придружаващите. Например: родител + дете = 6 лв (представяте 3 билета).От днес до 30 септември РИМ Бургас е  с лятно работно време – експозициите са отворени за посетители от понеделник до събота, включително, от 10 до 18 часа.