DSC_8785

DSC_8785

Бургазлии "за" Летния театър да носи името на Пламен Ставрев

"Синята коалиция" предложиха Летния театър да носи името на Пламен Ставрев. Докладната записка е входирана в местния парламент от името на група "Демократична коалиция" (в нея влизат съветниците на "Синята коалиция", "Лидер" и "Движение за социален хуманизъм"). Докладната записка вчера бе гледана в Комисията по култура.

Идеята среща подкрепата на бурагазлии, на широк кръг общественици, приятели и музиканти. Част от тях изразиха публично подкрепата си и мотивите "за" тази идея да се превърне в реалност.

"Аз съм "за". Това е хубава идея. Пламен го заслужава. Приживе той не получи тази популярност, която заслужаваше, заради таланта си. Мисля, че сега това ще стане с тази идея", каза певицата Тони Димитрова, която има записани дуети с Пламен Ставрев и първият от тях е - "Чаша кафе".

"Обичах и продължавам да обичам Пламен. Той е много достоен човек, голям музикант, автор на прекрасни текстове, широко скроена личност. Тази идея, Летния театър да носи неговото име, е начин той да бъде популяризиран. Неговите песни ще останат. И аз съм горд, че съм написал песни за него. Радвам се и подкрепям идеята", сподели композиторът Стефан Диомов. Двамата работиха заедно години наред в конкурса за българска популярна песен "Бургас и морето" в оркестър "Горещ пясък", в който свиреше и Пламен.

"Пламен имаше рядкото качество да изпълва с присъствието си пространството, където се намира. Той беше един ерудиран човек, който ме е провокирал интелектуално и не само мен. Ще бъде добре, ако успеем да съхраним този дух, който той носеше. Всичко, което се прави за Пламен е добро. Аз съм "за" тази идея. Бургас само може да спечели от това", призна общественикът Стефан Цинцарски, който е един от приятелите на Пламен Ставрев.

"Аз съм "за" тази идея, но само ако Летния театър бъде място, в което ще се изпълнява качествена музика. Няма да е редно той да носи неговото име, а вътре да звучи чалга и да се друсат цици, колкото и вулгарно да звучи това. Пламен беше голяма личност и бургазлия и не трябва да се допуска театъра да стане място на чалга, ако носи неговото име", коментира докладната записка Стефан Корадов. Той бе един от първите, които подпомагаха реализацията на Блус феста, който Пламен организираше в Бургас преди години.

"Приветствам тази идея. Летният театър няма име, а творчеството на Пламен Ставрев е свързано с този театър и на сцената, и зад нея", каза и Йорданка Ананиева - зам.-кмет по култура в община Бургас.

За Пламен конкурса "Бургас и морето" през миналото лято остана последен. На него той спечели трета награда на журито за песента "Завръщане" по текст на Живко Колев, музика на Георги Анастасов и аранжимент на Дени Драганов (на снимката - изпълнението на Пламен Ставрев на фестивала).

Докладната записка ще бъде включена в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет в края на март, когато трябва да бъде гласувана.

Десислава Георгиева