Denica_po_vreme_na_monitoring

Denica_po_vreme_na_monitoring

Бургазлийка с първа награда в състезание по екология . То се проведе през уикенда в Бургас. Деница е дванадесетокласничка от бургаско училище и е един от най-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Спечелването на първото място в състезанието осигурява на Деница и прием във висше учебно заведение в България по неин избор със специалност "биология". През 2011година бе установен рекорден брой на малки корморани, които нощуват край езерото, благодарение на наблюдението на Вая. Тогава с участието на Деница бяха преброени близо 14 000 екземпляра от вида и това направи Бургас – градът с най-голямата численост на малкия корморан в страната през зимата. 

Победителката, сред още 36 ученика от 8 до 12 клас, не само е участвала в броенето на малките корморани, но и в обработката на данните, защото както казва Деница  "Да съм близо до природата и да се занимавам с нейното изучаване е едно от любимите ми занимания. Това искам да бъде моя професия в бъдеще".
Деница поделя първото си място с още един проект. Той пък е насочен към опазването на двата вида сухоземни костенурки в Източните Родопи и е представен от Тодор Тодоров от Кърджали.  Отличените проекти в 12-то национално състезание по природни науки и екология показва, че в страната ни темата за опазване на природата попада все по-често във фокуса на общественото внимание и придобива значимост и разбиране сред много повече хора и институции.