Кметът на Бургас Димитър Николов също дойде на празника. Снимки Община Бургас

Кметът на Бургас Димитър Николов също дойде на празника. Снимки Община Бургас

Бургазлията Никола Мечев духна днес свещите на тортата по случай 100-ия си рожден ден. Той събра близки и приятели на тържество в пенсионерския клуб на пристанището. "Щом сте с мен на рождения ми ден, значи имаме приятелство от век. Пожелавам ви да достигнете моите години и да се радвате на живота". С тези думи се обърна рожденикът към гостите на тържеството. Те пък го поздравиха с изпълнения на странджански народни песни.
И кметът на Бургас Димитър Николов дойде, за да уважи рожденика. Той му пожела здраве и да празнуват отново заедно 105-тата годишнина на Никола Мечев. Сред гостите бяха децата, внуците и правнуците на юбиляра, както и директорът на пристанището Диян Димов, народните певци Златка Ставрева и Костадин Михайлов, фолклорна група "Трета възраст".
Дядо Никола живее в комплекс "Меден рудник". Всеки ден хваща автобуса и слиза в центъра на Бургас, за да се види с приятели. Не се оплаква от болежки и разказва за баща си, с когото е бил пастир като млад. Не пие и не пуши. Макар че се движи с помощта на два бастуна, всеки ден е с торбичка сезонни плодове, които е закупил от  градския пазар "Краснодар". Другото нещо, което не пропуска от няколко години, е общата снимка със стотиците си съименници и с кмета на града на празника на Бургас - Никулден.

Галерия