strandja

strandja

Бургазлийка спечели конкурс по еко проект устойчивото развитие на селските райони", който се изпълнява в района на Западна и Централна Стара планина. В конкурса се включиха 35 човека с общо 76 предложения.

Тъй като проектът се изпълнява от 11 организации (7 български и 4 швейцарски),  не беше лесно да се намери предложение, което да удовлетвори разбиранията на всеки от партньорите, затова така и не се избра категорично кратко име, което изцяло да замести официалното, но бяха селектирани няколко предложения, които ще се ползват за нуждите на проекта, а авторите им ще получат сирене и кашкавал от фермите, разположени в територии с висока природна стойност, с които работим в района на Централна Стара планина.

Безспорен фаворит е предложението "За Балкана и хората", което събра най-много от гласовете на журито. Авторът му Стефка Калъчева от Бургас има и второ предложение, включено в челната петица от избрани кратки имена, затова тя ще получи голямата награда фермерска кошница, която включва сирене и кашкавал, чист мед от планината, шипков мармалад и сувенир от Западен Балкан, където нашия проект подпомага малките ферми, които работят в "Натура 2000" зони по щадящ природата начин с малко производство да излезе на пазара и да носи по-високи доходи за стопаните.

 

предложение

точки

Име на участника

1

За Балкана и хората

12

Стефка Калъчева

2

Хора и природа, заедно

10

Калин Ненов

3

Акордиране на старопланинската 

чов-еко-система

9

Михаил Михов

4

С грижа за природата - към по-добър живот на село

8

Краси Филипова

5

Поминък от стария Балкан

7

Стефка Калъчева

6

Опазването на Природата създава поминък

6

Георги Милев

7

Природата пазете и селата подмладете

6

Момчил Велчев

8

Съхрани природата - промени селото!

6

Димитрина Желязкова

9

От Балкана с любов

6

Дарин Стоянов

 

От БФБ благодарят за креативността и остроумието на всички участници и обещават нови предизвикателства. Всички постъпили предложения може да видите във фейсбук профила на проекта (Природата Селото Балкана).

Снимка Архив Chernomorie-bg.com