Изложбата ще бъде открита на 24 юни в Квадрат 500

Изложбата ще бъде открита на 24 юни в Квадрат 500

Родената в Бургас Елина Кешишева ще открие своя авторска изложба в "Квадрат 500" в рамките на "Майстори на фотографията”. Тя е първия български фотограф, който става част от платформата и прави своя голям пробив в модната индустрия, заснемайки настоящата кампания на модна къща DIOR. Изложбата й "Лета" (Léthé) подканва зрителя да премине бавно през пространствата на галерията. Да насочи мислите навътре към себе си, да потъне в забрава, която отпуска сетивата му, и да чуе вътрешния си глас. Куратор на изложбата е Аниса Туати.

Широкоформатните произведения са заснети върху филмова лента на естествена светлина, за да се уловят най-точно цветовете. Кадрите са направени сред природата, по време на пандемията, близо до Мемийон във Франция, край близката река и извън времето. Елина създава жизнеутвърждаващи фотографии, като снима приятелките си в пози, свободно излагащи телата им. Героините й са като антични статуи, амазонки или жени без възраст с прекрасни тела. Кешишева успява да запази изражението им на деца, нетърпеливи да откриват, да се очароват и да преобразяват привидностите.
 
Изложбата дава възможност на автора да ни потопи във философска приказка, където природата и водата символизират духовното пречистване и покой. Това е основното послание на Елина Кешишева, прекарала детството си край морето в Черноморец. Именно там би трябвало да търсим началото на реката на забравата, символ на древното познание, въплътено в женските фигури.
 
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 и се осъществява от фондация "МУСИЗ" в партньорство с Националната  галерия. Изложбата ще бъде открита на 24 юни.
 
Елина Кешишева е български фотограф, родена в Бургас. Живее в Париж от 25 години, като за първи път е забелязана на фестивала "De Mode et de Photographie of Hyères" от Патрик Реми и Мишел Малар. Кешишева е първата българка, която става главен фотограф на френското модно списание Marie Claire. Заснела е над петдесет корици на различни издания, сред които "Vogue", "L'Officiel", "W", "Numéro" и други. Пред обектива й застават Настася Кински, Фарел Уилямс, Даян Крюгер, Ник Кейв, Вим Вендерс, Анди Макдауъл, Ейми Уайнхаус.
 
Характерно за фотографиите на Елина Кешишева са препратките й към класически художествени произведения, заснети чрез изразните средства на аналоговата фотография – стил, който впечатлява артистичния директор на "DIOR" Мария Грация Чиури.
 
Нейни работи са излагани по целия свят, Париж, Ню Йорк, Берлин, Лондон и на други места. Освен това си е сътрудничила с най-големите модни къщи, като наскоро ръководи кампанията по представянето на колекцията висша мода на "DIOR". В момента работи по предстоящата си изложба, посветена на постепидемичното завръщане към природата, първичната красота и естетика.

Галерия