Odrin

Odrin

Българите в Одрин посрещат Възкресение по обичая

съпруга на българския свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък. Българският Великден в Одрин се осъществява и тази година с подкрепата на несебърската фондация "Европейски инициативи - Димитър Янков".

Единствената действаща българска църква в Одрин "Свети Георги" отново ще бъде не само религиозно, но и културно средище за всички местни и гостуващи българи в града за Великден. Шарени великденски яйца като подарък за празника ще получат и много одрински деца, живеещи в квартала на българската църква "Барутлук" с пожелания за здраве и като жест на приятелство и добросъседство. В предверието на българската църква в Одрин ще бъде подредена на празника Великденска изложба с оригинално боядисани и рисувани яйца, празнична украса и домашни козунаци.

"Щастливи сме, че в нашите инициативи извън пределите на България се включват все повече деца и млади хора, защото в днешния глобален свят човешките ценности, култура и традиции нямат граници", каза Пейко Янков, председател на фондация "Европейски инициативи - Димитър Янков" - Несебър. 

През последните години фондацията съвместно с Общински детски комплекс Несебър и българската общност в Одрин реализираха множество инициативи по повод големите национални празници. Само преди месец децата в Одрин получиха български мартеници от Несебър.