Angelov

Angelov

България прекратява участието си в операцията в Либия

, който участва в пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО. По думите на министъра, страната ни не е в състояние да продължи да участва в мисията, тъй като няма планирани средства за целта. Той посочи, че разходите по участието на фрегатата са пренасочени от други пера от военния бюджет. По данни на министъра, въпреки опозиционните гласове, населението в страната подкрепя българското участие в мисията в Либия.

През тази година България няма да изпраща повече хора и в Афганистан. В мисията там ще бъдат изпратени 2 медицински екипа и 10 инструктори. Решението е взето на Министерски съвет още миналата година, поясни Ангелов. По негови данни в момента над 900 са българските военнослужещи, които участват в мисии в чужбина. 

Министърът посочи още, че България е готова да участва в създаването на системата за противоракетна отбрана. По думите му предстои да се обсъди разполагането на нейните компоненти. Министърът посочи още, че при сътрудничеството между НАТО и Русия е добре да бъде постигнато изграждането на две отделни независими една от друга системи.

Днес+