DSC_7705

DSC_7705

Български и турски деца с общ спектакъл за традициите

която бе днес в залата на НХК, участваха ученици от професионална гимназия по електрониха и електротехника "Константин Фотинов" - Бургас и техните връстници от професионално техническо училище "Шехит ЙоретменМехмед Бирол" - Хавса, Турция. Спектакълът започна с изявата на домакините.  Бургаските ученици се представиха с националните традиционни обичаи - коледуване, лазаруване, кукерски игри и популярни народни танци, За гостите дошли за съвместната изява дикторски текст вървеше на родния им език.

В спектакъла на бургазлии се включиха 40 възпитаници на школото.DSC_7724 "Възпитаниците на гимназията по свое желание участваха в концерта "Духът на традициите", каза хореографката и автор на сценария Дора Барева. Освен прекрасното и професионално изпълнение на учениците заслуга за цялостната визия на спектакъла имаше и музикалното оформление на Иван Георгиев. Арт формацията на училището се водеше от Ваня Делева. "За изявата си учениците са репетирали само два месеца", похвали ги Дора Барева.

Втората част на спектакъла включваше изява на турските ученици. 44 момчета и момичета излязоха на сцената на НХК и се представиха със сваатбен ритуал. Преди това трима инструменталисти изпълниха популярни турски песни като закачката накрая бе изпълнението на популярната песен "Чае шукарие".DSC_7779

Финалът на концерт-спектакъла бе уникален. На сцената на НХК редом с турските гости се включиха и техните връстници от бургаската гимназия. Заедно те тропнаха хоро на фона на нашумялата песен "Бяла роза" на Славка Калчева.

Предвижда се бургаските ученици да върнат визитата на връстниците си от Хавса на 3-ти декември. "Духът на традициите" е по проект, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество.