IMG_1707-1

IMG_1707-1

Царево вече си има подводен музей

Националния исторически музей - проф. Божидар Димитров и кметът на общината - инж. Георги Лапчев. Министър Дянков и проф. Димитров са на обиколка по южното Черноморие, където започват активни археологически разкопки за разкриването на древни обекти. Държавата е отпуснала близо 700 000 лева за започването на проучванията.IMG_1720-1

Министър Дянков дари днес икона на цар Борис Михаил на църквата "Успение Богородично" в квартал "Василико". Той изрази надежда, че с разкриването на новите обекти община Царево има потенциал да се превърне в дестинация за културен туризъм.

По същото време непосредствено до църквата се състоя и откриването на подводния музей и потапянето на първите експозиции. Експонатите, които първи намериха място в уникалния музей са на участниците в пленера "Огън и море", който в момента се провежда в Царево. Изявени художници и артисти търсят вдъхновение от морето и природните стихии и създават на място уникални творби, които ще бъдат дарени на новосъздадената галерия -музей на съвременното изкуство в Царево. Същият този музей бе посетен и от Министър Дянков и Божидар Димитров. Визитата им приключи в Ахтопол. Там те разгледаха гръцкото училище и ахтополската стена, където ще се започнат разкопки. Министър Дянков заяви, че се надява с новите пътища Община Царево да стане по достъпна дестинация, а с археологическите разкопки да се превърне в културна столица на южното Черноморие.