DSC_0358

DSC_0358

Чакат 10 000 зрители на шампионата по мотокрос в Порой. Пясъчна кариера стана трасе

До този момент участие са заяви над 90 състезатели.

"Трасето го подготвихме само за два месеца. То се простира на площ от 103 декара, върху бивша пясъчна кариера. Успяхме да се справим със собствени сили и средства. И за нас е чест, че първия кръг на възстановения шампионат започва от нашата община", каза кметът на Поморие Иван Алексиев на пресконференция днес. По думите му такива трасета има само в Белгия и Холандия. Амбицията на общината е да изгради съвременни съоръжения с нужното осветление, модерен пресцентър, с капацитет за 15 000 дущи, от коитои трибуна за 5 000 седящи зрители, за да кандидатства за провеждането на кръгове от Европейското и Световното първенство по мотокрос. Проектът е в процес на подготовка и с него общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма за подпомагане на селските райони, тъй като спортното съоръжение се намира в село Порой. "Желанието ни е да направим и нощен кръг и това е първият по рода си в Европа", допълни Алексиев.

"Още тази седмица пилогонът може да получи лиценз за организиране на регионалния шампионат, когато ще бъде направена инспекция на трасето. Условията са добри и могат да се провеждат тук много лагери", каза Богдан Николов председател на Управителния съвет на Българската федерация по мотоциклетизъм.

Тренировките ще се проведат в събота - 24-ти март и ще бъдат при вход свободен. Цената на билета за състезанието в неделя е 2 лева. "Средствата от продадените билети ще бъдат дарени от общината на църковното настоятелство на новостроящия се храм "Свети Димитър" в село Порой за благоустрояване на района около църквата", каза кметът на общината Иван Алексиев.

Снимка Етелка Пирева