DSC00559-1

DSC00559-1

Частните джетове създават проблеми на концесионерите

Този проблем създава затруднения и това лято, каза управителят на плаж "Слънчев бряг - юг" - Кирил Спасов.

Парадоксът е, че частни джетове, лодки и други плавателни средства навлизат в концесионна територия без да спазват елементарни правила за безопасност, не се съобразяват с коридорите, имало е случаи да акостират точно там, където е опасно, а стопанинът на плажа, който е и отговорник при евентуален инцидент, няма право да ги изгони. 

"Специално поставихме въпроса пред "Морска администрация" и "Гранична полиция", но от от там категорично отговориха, че водната акватория е изключително държавна собственост и нямаме право да гоним нарушителите по вода. Доколкото можем се борим с тях, но в крайна сметка не сме органът, който трябва да го прави. В същото време се оказа, че морските служби нямат достатъчен ресурс и контролните органи няма как едновременно навсякъде да имат присъствие", допълни Спасов.

По думите му, на регистрация подлежат фирмите, които отдават водните мотори под наем на туристи, така и частните джетове, но наредбата от страна на последните често се прескача. "Това е въпрос на отговорност на собственика на джета – да отиде и да го регистрира. Сеща се, едва когато стане инцидент. Необходими са строг контрол и правила за частните джетове за да се гарантира сигурността на туристите по плажовете", подчерта управителят на южния плаж в курорта.

Водните бази, които предлагат водните мотори, са оборудвани със специална апаратура. С нея инструкторите спират от брега двигателя на джета, когато той наруши разрешената зона или създаде опасна ситуация. Частните джетове засега обаче не могат да се контролират със система - дистанционен стоп. Това важи само за джетовете, които се отдават под наем.