VladimirV

VladimirV

Член на журито на балетния конкурс блесна в Сочи той партнира на звездата на Большой театр Светлана Захарова във вълнуващ фрагмент по "Война и мир". 73-годишният балетист, който е живата легенда на световния танц, беше сред културните икони на Русия, които участваха в грандиозния спектакъл - Никита Михалков, Юрий Башмет, Наталия Нетребко, Валерий Гергиев, предаде nakratko.bg.

Името на Владимир Василиев e свързано с България още от началните години на Международния балетен конкурс Варна. Той е единственият носител на Голямата награда в цялата история на първия и най-престижен балетен конкурс в света. 
През юли 2014 г. той ще бъде председател на международното жури на юбилейното издание на конкурса. Легендарният артист, хореограф и балетмайстор ще бъде във Варна по покана на фондация "Международен балетен конкурс Варна", лично на нейния председател Димитър Димитров и члена на управителния съвет Соня Димитрова в чест на 50-та годишнита на Балетната олимпиада.
Василиев ще сподели майсторските си умения и ще покаже тънкости в изпълнението на партията на Базил от балета "Дон Кихот" в Международната лятна балетна академия. За пръв път той ще покаже у нас и другата си страст – да създава ярка и вълнуваща живопис. 
На откриването на олимпиадата в Сочи в мащабната сцена по романа но Толстой, пресъздаваща първия бал на Наташа Ростова, участва и друго откритие на Международния балетен конкурс във Варна – Иван Василиев. През 2006 г. 17-годишният тогава танцьор стана тотален фаворит на публика и жури и спечели Специалното отличие на Варна за младша възраст, равностойно на Голяма награда за артистите до 19 години. На откриването на олимпиадата в Сочи, която беше наблюдавана от близо 3 милиарда зрители по света, Иван Василиев показа защо е известен като Царя на скоковете.
Международният балетен конкурс Варна се организира от фондация "Международен балетен конкурс". Съорганизатори са Министерството на културата на Република България и Община Варна. Патрон на юбилейното издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Форумът във Варна се провежда в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.