CvatanovVarna

CvatanovVarna

Цветанов: Полагаме усилия за изясняване на атентата

работи Цветан Цветанов, който участва от Варна в предаването с най-голямата си дъщеря – 17-годишната Гергана. Той допълни, че вече е сигурно, че има и други хора, които да участвали и помагали в организирането на терористичния акт срешу израелските туристи в морския град.

На 18-ти юли взрив в автобус предизвика смъртта на шестима думи, петима израелски туристи и българския шофьор.
Вицепремиерът заяви, че има оперативна информация, но все още ще се въздържи от точното назоваване на терористите и тяхната организицаия. След вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с колегата му от Великобритания Дейвид Камерън е станало ясно, че България работи със службите за сигурност от Острова, както и с техни колеги от цял свят.
По думите на министър Цветанов при тежки престъпления се изисква обмен на информация на личните данни. В тази връзка той съобщи, че от началото на следващата година ще започне да функционира и системата ЕВРОДАК, която е компютърна сисетаема за сравняване на дактилоскопични отпечатъци.
Според вицепремиерът няма промяна на Германия за позицията й за влизането на Бълггария в Шенген, но отказа подробен коментар преди срещата на Съвета на министрите, която ще се проведе на 20 септември.

Днес+