DSC_1595

DSC_1595

Цветя за "Любимец 13" в Морската

фенове и ученици. Въпреки силният дъжд, неговияте студенти от НАТФИЗ сегашните актьори Богдан Глишев и Юрий Ангелов бяха в центъра на събитието. Двамата изявени наши творци са едни от първите ученици на Апостол Карамитев, за който те и до днес казват "даскал Апостол". Освен актьорите, пред обелиска на Апостол Карамитев в Морската градина бяха и бургазлии, фенове на неговото творчество. Сред групата не бе забелязан никой от родата на Апостол, както и неговия син Момчил Карамитев, който бе обещал лично да дойде от САЩ за тържествата. Поводът за поднасянето на цветята съвпадна с 90-години от рождението на "Любимец 13" и "Специалист по всичко". Тържествата започнаха на 14-ти и ще продължат до 18-ти октомври в родния град на твореца. Те са организирани от община Бургас и са част от събитията подкрепящи кандидатурата на Бургас за столица на културата през 2019 г.DSC_1610

За младото поколение на морския град трябва да припомним, че Апостол Карамитев е бургазлия и неговото име като творец е свързано с развитието и разцвета на българското кино и театър. Той бе един от водещите актьори на съвременна България през 60-те и 70-те години в киното и театъра. До последно Апостол Карамитев играеше в народния театър "Иван Вазов", успоредно преподаваше в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", чиито ученици са съвременните български актьори Юрий Ангелов, Богдан Глишев, Филип Трифонов, както и наскоро починалия Велко Кънев. Последната роля, която изигра Апостол Карамитев на сцената на народния театър "Иван Вазов" бе Хенри IV от едноименната пиеса на Шекспир и на Йоан Асен II във филма "Сватбите на Йоан Асен II". За съжаление коварната болест го повали на 50 години и ролята му трябваше да бъде довършена от Коста Цонев.

Бургазлии направиха своя жест към любимия си актьор като назоваха една от централите улици, близо до касата на театъра, на неговото име.

Текст Бисерка Станчева