Д-р Марио Нешков ще преглежда на 21-ви март в Бургас

Д-р Марио Нешков ще преглежда на 21-ви март в Бургас

Д-р Марио Нешков е специалист по кожни и венерически болести в специализираната клиника за лечение на псориазис и труднозарастващи рани ОН КЛИНИК. Завършил е МА през 1990 г., През 1994 г. придобива специалност дерматология и венерология. От месец ноември 2004 г. завежда отделение дерматология в ОН КЛИНИК - БЪЛГАРИЯ.

Д-р Нешков, кое е най-важното, което трябва да знаем при лечението на псориазиса?

- Да не се използват препарати съдържащи кортикостероидни хормони за системна и външна терапия, защото се получава "Рибаунд феномен" (феномен на възвръщане на заболяването, обикновено в по-голяма сила).

Кои са причините за възникването на псориазиса?

- Неизяснени. В дългогодишната си практика в ОН КЛИНИК отчитаме, че псориазисът е автоимунно заболяване. Клетките преминават от основния слой на епидермиса до повърхностния слой за периода от 4-5 дни вместо за 28 дни /ускорена епидермопоява/. Собствени гени се приемат като чужди, организма не ги разпознава. Имунната система започва да се бори срещу тях. Получава се една ускорена керетинизация.

Какъв процент от населението обхваща?

- Обхваща 3% от населението. При 30% има наследственост. 9% от хората с псориазис получават увреждане на ставите - подуване и понякога инвалидизация. Инвалидизацията е най-тежкото ставно усложнение, нарича се артритис псориатика. Лошото е, че веднъж появило се, няма установен период на протичане. При всеки пациент развитието във времето е субективно .

Заразно ли е заболяването?

- Не е заразно, но хората се притесняват когато видят обриви по кожата на човека срещу тях. Болните от псориазис също са подтиснати от заболяването си. С напредването на болестта има един психологичен момент - засегнатият става раздразнителен. Това определено влияе върху неговата психиката и влошава контактите с най-близкото обкръжение.

Как се разпознава псориазиса, за да се потърси лекарска помощ?

- Обикновено се получават зачервявания на участъци на кожата под формата на плаки и залющване. Не се препоръчва самолечение. Най-добре е пациента да се обърне към лекар кожно-венерически болести. Тогава изготвеният план и курсът на лечение ще бъде по-точен.

Има ли сезонност, кога се обостря например?

- Да кажем така – подобрението е през летния сезон в тази географска ширина. Обривите се повлияват по-добре от слънце, море.

Каква е ролята на стреса?

- Стресът отключва и активира проблема. Това е доказано, но трябва да има и наследственост. При стрес човек може да получи високо артериално кръвно налягане, захарен диабет, но и кожен проблем - в случая псориазис. Ние не знаем преди осем поколения какви гени са носили нашите предшественици.

Какви са приимуществата за лечение на псориазис в ОН КЛИНИК?

- Вече 12 г. имаме опит с препарати от Израел. Те са водещи препарати и в България се прилагат само в нашата клиника. Представляват крем, лосион и шампоан със соли, кал от Мъртво море, обогатени с минерални и растителни екстракти. Приложени външно, действат благоприятно. Курсът на лечение се прилага индивидуално за всеки един пациент. Определено има подобрение до ремисия, която може да трае различно време.

ОН КЛИНИК с лечение на псориазис в Бургас. Уникално немедикаментозно лечение на псориазис. Само и единствено на 21-ви март ОН КЛИНИК филиал в Бургас предлага преглед и лечение при д-р Марио Нешков, най-добрият специалист на ОН КЛИНИК – София.

Побързайте да си запишете час на тел. 0700 119 19 или +359 885 488 088, https://onclinic-bg.com