DSC_0361

DSC_0361

Да ви разкажа за сeло Брестовица и Памук могила (както ги виждам)

намираща се до него, няма нищо общо? Не е така. Има. Общото, най-скромно казано – съм аз! Не мога да ви опиша, колко се радвам, че по случайност мога да ви разкажа...

 

Колкото и да си секси, колкото и да си от Бургас, вероятността да се омъжиш в село, близо до Пловдив, е точно толкова голяма, колкото да го направиш, на което и да е друго място. Един ден се оказваш с променен адрес в личните документи, заобграден от гора и планина. Вероятността, обаче, по-късно, екип от археолози да направи разкопки на територията на населеното място, откривайки изключително ценни находки не е много голяма. Но се случи! Въпреки, че е лято – време за плаж, Брестовица, която по принцип е известна с червеното си вино и безкрайните лозя, попадна във фокуса на общественото внимание – има си нова забележителност.DSC_0364 „Нова”, доколкото нова може да бъде находка от I в.пр.н.е – I в.сл.н.е, по-скоро – новооткрита за нас. Невероятно и значимо откритие!

 

След десет години по тези географски ширини, мога да кажа, че познавам нравите, хората, дори имам приятели. Научила съм някои от странните им готварски рецепти, още по-странните диалектни думи. Донякъде разбирам проблемите им и това как животът се върти от гроздобер до резитба и пак гроздобер. Историята не е сред ежедневно обсъжданите теми, но въпреки това, усещането е за контакт с горди хора, хора, които знаят, че са се родили на специално място. Гроздето е повече от вярване и поминък тук, всякога е било. По предание, селото съществува от 13 века. Първата винарска изба е създадена през 1936 година и все още съществува. Наред с нея са се появили и много други, най-известната от които „Тодоров”, специализирана в производството на червени вина. От няколко години в селото функционира и хотел от бутиков тип със същото име.

 

Брестовица отдавна не е чак толкова „екзотична” и непозната дестинация. Хубаво село, като много други села у нас, където почти всяка къща е малък винпром и никой не го крие, независимо, че Европа се опитва да ни побере в рамките си и собтсвените си представи за „норма”... DSC_0349Но, винаги съм се питала, ако някой реши просто да се разходи до тук, без намерение да дегустира вино или да се омъжи (като мен), какво би видял, къде може да отиде, кое е интересното...?

 

Няма да ви лъжа, няма атракциони и увеселителни паркове, няма безброй заведения, няма много места за отсядане. В общи линии, туризмът не е силно развит, защото местните съществуват и без него – имат си друга работа, както се казва. Селото е голямо, население около 4000 души и всичко необходимо на територията му за водене на нормален живот. Да, много по-спокойно и тихо от град, но в никакъв случай диво и усамотено. Зелено и прекрасно е, петлите кукуригат, понякога (рядко) можеш да видиш кон и каруца. Разположена в най-северното подножие на Върховръшкия рид, Брестовица е дори трудна за разходка – такива наклони са рядкост... KulaПрез зимата са тежко изпитание, както за шофьори, така и за пешеходци. За сметка на това са толкова красиво постлани с големи павета, че макар и поразбити от времето, бяха първото нещо, което ме впечатли и харесах истински.DSC_0370

 

След юли 2013 година, обаче, нещата изглежда ще се променят. Все още е рано да се каже доколко и как, но е факт, че историята „проговори” изпод една могила, а това винаги провокира интерес. Брестовица се вълнува и никой не може да й отнеме десетте минути слава.

 

Могилата Памук е свързана с Филипопол и времето, когато е управляван от Реметалк II, но няма много информация за  периода I в.пр. Хр. – I в.сл.Хр. Счита се, че тогава тракийските владетели са погребвани в околностите на града. Като най-ценна находка се определя боен параден шлем от бронз, по него може да се съди, че човекът, погребан там е военачалник от висок ранг. По други от намерените предмети, пък, се предполага, че освен воина, там е погребана и съпругата му. DSC_0352Открити са още мраморна урна с капак (погребенията са извършени чрез изгаряне), две монети, едната от времето на Марк Антоний, другата от управлението на Нерон, както и множество предмети, оръжия, накити от сребро, златен пръстен и други. Разкопките ще продължат дълго, а археолозите, начело с доц.д-р Костадин Кисьов, се надяват, че ще открият монументална гробница, която по-късно да се превърне в туристическа атракция, защото намереното до момента е от горната част на могилата, което показва, че става дума за вторични погребения, основният гроб още не е разкрит.

 

Само на няколко километра от Пловдив, Брестовица прилича повече на квартал, отколкото на родопско село, но е такова и се гордее. До вчера не подозираше, че на метри от едната и табела за вход е заровено нещо, което ще хвърли светлина на така наречените „тъмни векове” за археологията, поне никой не го обсъждаше... Тя пази традиции и се модернизира, отглежда Каберне и Мерло, пече агне върху кисело зеле, подслажда се с млечник (нещо като крем карамел с брашно) (много вкусно), консервира малкото бяло грозде, което произвежда, използвайки листа от вишна и синап, понякога отдъхва във вилната си зона Бряновщица (930 метра надморска височина). Идете, да ви разкажат за водата там, за мечките, за дивите кози, за сърнелата и манатарката, за „ръжен” от зелена чушка и сланина, за полетата от диви ягоди, за вълшебният въздух, който лекува махмурлук, за нашествието от майки и деца през лятото, „Голямата скала” и Кулата, а ако някоя сутрин, случайно се събудите там и всичко, което сте забравили навън за през нощта е пожълтяло, не се плашете – „борът цъфти”, а местните вярват, че това е лековито чудо. Към всичко изброено, което България предлага и на стотици други места, добавяме и Памук могила, която се намира само тук. Където, така или иначе има много история, още малко исторически открития не са от вреда. Дано обектът има добра съдба.

 

Що се касае до мен, живеейки там, в най-високата махала, имам прозорец, който гледа към пътя и винаги подскачам, когато видя кола с бургаска регистрация да пъпли по баира... Ще се радвам, ако виждам повече такива (и не само), поели просто на разходка. Докато това се случи, моята ще е най-често отпътуващата от Брестовица, защото тя е красива, пъстра, с богата история, но все пак – аз съм от Бургас. Както казах, случайност е, че съм попаднала на около 300 км от него и имам възможност да ви разкажа това, така, както го виждам с очите си. А..., с тракийската знатна дама се знаем от минали епохи, казах й, че 25 000 кубика пръст за покритие ми се вижда малко грандоманска работа, но тя рече: Почакай лято 2013-то, ще засенчим Старосел, Старосел ще засенчим...  J

На снимка №3 - Читалище "Съзнание 1873" в Брестовица

На снимка №4 - Тикла кула в местността Бряновщица, част от някогашен чифлик. Била е гранична кула до Балканската война

На снимка №6 - Камбанарията на църквата "Свети Теодор Тирон" в Брестовица

Снимки Авторът