DSC_1542

DSC_1542

Дават 50 000 лв. за лаборатория, вадят Лина от МБАЛ Поморие

на кмета на общината Иван Алексиев. И четирите докладни записки, включени в дневния ред, касаят дейността на МБАЛ - Поморие. Отпускането на целевата субсидия за лабораторна апаратура е необходимо, за да може болницата да извършва тази дейност, което е необходимо условие, за да сключи договор със Здравната каса. В момента лабораторните изследвания се извършват от МДЛ "Лина", която има сключен договор с болницата. Според кмета на община Поморие Иван Алексиев договорът между "Лина" и ръководството на МБАЛ - Поморие не е легитимен. "Болницата спешно се нуждае от закупуване на специализирана апаратура, за да може да извършва лабораторните изследвания, да отговаря на изискванията и да й бъде подновен договорът със Здравната каса", заяви кметът Алексиев пред съветниците.DSC_1498

Сагата с лаборатория "Лина" продължава втора година. Според ръководството на Община - Поморие досегашният управител на здравното заведение д-р Цветомир Цветков не е имал правото да сключи договора с "Лина". Той е за отдаване под наем на помещение, а според решение на Общинския съвет в града управителят на МБАЛ - Поморие няма право сам да се разпорежда с отдаване под наем на помещения от болницата.

През 2014 година Община - Поморие обявява търг за наем на помещение за извършване на лабораторни изследвания. На въпросния търг "Лина" не се явява. Заповедта на кмета Алексиев за обявяване на търга е от 30-и октомври 2014 година. Тя е обжалвана от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков след изтичане на 14-дневния срок. "Това е безпрецедентен казус, при който областният жали влязла в сила заповед на кмет. Търгът се провежда, защото е законно обявен", обясни Алексиев.DSC_1540

"Помещението не трябва да се отдава на търг, а чрез конкурс. Не участвахме в него, защото според управителя д-р Цветков това не се налага. Не сме знаели за датата, не сме участвали. Не знам на д-р Цветков да му е забранено да сключва договор с нас", обясни управителят на "Лина" Васил Костадинов, който е и общински съветник от "Партия на зелените". Той е предложил лабораторията да предостави безвъзмезно апаратурата на МБАЛ - Поморие, а лаборантите да бъдат назначени на договор към болницата срещу ползване на помещенията за срок от 10 години. "Вие карате Община - Поморие да заобиколи закона, за да се толерира една или друга поморийска фирма. Сега ще изляза, за да гласуват съветниците по съвест", заяви Иван Алексиев и напусна залата.

Така направеното предложение от Васил Костадинов за предоставяне на апаратурата не бе подложено на гласуване, защото не е включено в дневния ред на сесията.

Съветниците гласуваха докладната записка на кмета Алексиев за предоставяне на 50 000 лева за закупуване на нужната апаратура от МБАЛ - Поморие. На "Лина" ще се предостави правото да ползва самостоятелни помещения до излизането й от болницата.

Докладната записка бе гласувана поименно. Тя бе подкрепена с 13 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се". Четирима съветници отсъстваха от извънредната сесия.

Галерия