Gryncharstvo

Gryncharstvo

Деца въртят грънчарско колело в музея музейни занятия и ще продължи до 28 февруари включително. Занятията ще се провеждат всяка събота, в залата на Учебния музей, който се намира в приземния етаж на Археологическия музей. Тематично свързани, те  проследяват историята на грънчарството. Ето някои от тях. Кои са били първите майстори – грънчари? Може ли да се направи глинен съд без грънчарско колело? Първи уроци по грънчарство – магията на колелото. Изяществото на гръцката рисувана керамика. Що е то "сграфито керамика".

Програмата е придружена с практически занимания. Професионален майстор - грънчар, ще  обучава участниците в техниката на точене на грънчарско колело. Тук не става дума просто за демонстрация, аналогична на тази, която виждаме в много туристически обекти. В края на програмата участниците  ще видят резултата от своята работа –  напълно завършен, украсен и изпечен изработения от тях съд.

Разбира се, целта не е да се усвои занаят. Целта на програмата е участниците да могат да разпознават керамиката от различните епохи. Затова всяко занятие включва и  разглеждане на експозицията на Археологическия музей. Така децата ще обогатят познанията си по история и археология и ще усетят магията на глината.