IMG_1321

IMG_1321

Декември в Германия - сезонът на празниците на годината.

Коледните базари (Weihnachtsmarkt) в цяла Германия вече са отворили врати и посрещат своите клиенти. Още не си прекрачил прага на базара и усмихнат търговец ти поднася сушени ябълки. На следващата сергия ти предлагат резен унгарски козунак. IMG_1324Няколко метра по-нататък не отказваш да опиташ печените захаросани ядки, бухтите (Mutzen) или традиционния за Германия коледен кейк. Ориентираш се по ароматите, които се смесват, "вървят" заедно няколко метра и отново се "разделят", за да ти дадат възможност да се спреш там, където те "дърпа" стомаха. Как може да пропуснеш сандвичите с печени вурстчета с горчица или кетчуп, да отхапеш прясно приготвен джолан, поднесен с кисело зеле (Kassler mit Sauerkraut) и обилно полят с греяно вино (Gluhwein)?IMG_1332
Thuringer Wurst - вурст от Тюринген е само един от десетките месни специалитети, които може да се опитат на коледните пазари. Ако не ви се пие трационното греяно вино, може да опитате Feuerzangenbowle - греяно вино с ром, лимон или портокалов сок, канела или карамфил.
Декември е месецът, който всеки германец очаква. Времето, в което не бърза да се прибере веднага след работа и приема с усмивка предложението на колегите за по питие в някоя от дървените кръчми, вдигнати специално на коледните базари. Не пропуска да отдели няколко дена, за да купи коледно дръвче, да украси дома си и да избере подаръци за най-близките си. Да сложи кънките и да направи няколко пируета на ледената пързалка, монтирана върху самия фонтан със статията на Нептун, близо до кметството в Берлин.IMG_1351
Декември е очакван и от местните търговци, и производители, които продават продукциите си, създавани с търпение и любов десетилетия наред. На коледните базари може да си купите стока, сигурни, че е произведена в Германия - дървени дъски, които у нас използваме за рязане на хляб или месо (в Германия тези дървени дъски са известни като дъски за закуска, според големината им върху тях може да се нарежат видове месо, сирена и хляб за закуска, защото са удобен заместител на чинията), ръчно извезани карета с коледни мотиви, дървени влакчета във формата на букви от немската азбука, с които може да изпишете своето послание или името на човека, за когото е предназначен нетрадиционния подарък. Ако ви липсват идеи, тук ще ви помогнат да направите своя избор.
Коледните базари са не само места за покупки, но и създават възможности за социално общуване и забавления. На някои от тях може да се наложи да чакате, докато се освободи маса, за да седнете да пиете греено вино. Сред най-атрактивния коледен базар в немската столица Берлин е този на - Gendarmenmarkt. За да влезете тук, ще трябва да платите вход от 1 евро. А на входа усмихнат мъж, IMG_1442облечен с ливрея, ще ви скъса билета и ще ви пожелае приятно прекарване. Няма да усетите как часовете прекарани тук направо летят. Докато се разхождате, пиете или хапвате, докато избирате коледни подаръци или просто отпускате след дългия работен ден, може да погледате представленията на театралната или балетната трупи, които се изнасят всяка вечер. Е, спектакъла може и да ви се стори доста авангарден и да се чудите, защо немците се смеят там, където вие не забелязвате нищо смешно, но то е просто, защото по тези ширини изкуството отдавна е излязло на улицата и "върви" сред зрителите. IMG_1471Само сцената дели артистите от публиката, която е готова да се включи в представлението всеки един миг.
Декември носи и серия от ритуали, които немците спазват и които събират семействата. Така нареченият адвент е един от тържествените периоди, които се отбелязват, както в Църквата, така и вкъщи. Непосредствената връзка на адвента с Рождество Христово прави от този период едно прекрасно време, в което да бъдат приобщени и децата посредством различни семейни събития. Последните, от своя страна, са пряко свързани с поклонението в Църквата. IMG_1455През последния за годината месец се организират четири такива адвента. Празникът е свързан с паленето на коледните свещи. На масата в стаята, където вечер се събират всички е поставен венец с четири свещи - аdventskranz. Те се палят всяка неделя до Рождество Христово. Първата грейва в първата неделя на декември. На втората неделя се пали втората и така горят две свещи, на третата неделя - третата и така до запалването на четвъртата. На празника грейват и четирите свещи. IMG_1356Тези недели са чакано време от немците, за да се съберат с най-близките си - да хапват коледни сладки или кейк, да общуват и да се забавляват в очакване на Рождество.
Текст и снимки Десислава Георгиева