chernomorie02

chernomorie02

Демографската криза - най-сериозният проблем на сигурността служба на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), на Съда и Прокуратурата, на община Бургас, деканите на Юридически факултети в университети в Бургас и Варна и други.c_hernomorie

В началото на срещата проф. д-р Петър Христов - декан на Юридическия факултет във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" изнесе лекция на тема "Правните основи на националната сигурност". Според него, доскоро не е правена разлика между национална сигурност и безопасност. По думите му САЩ сами са допуснали терористичния акт от 11-ти септември, защото при подадени 40 сигнала от достоверни източници за готвен атентат, системата в страната не е сработила. В резултат на това обаче в САЩ има 20 катедри по национална сигурност. У нас терминът се споменава в 155 нормативни акта, 425 разпоредби и 6 пъти в Конституцията на страната ни.
По прогнозни данни, изнесени от проф. Христов през 2070 г. на територията на България ще живеят 12 млн. души, като 4,5 млн. от тях ще бъдат наследници на днешните граждани на страната ни, но колко от тях ще са българи е ясно.
По думите на обществения посредник на Бургас Таньо Атанасов демографската криза е най-сериозният проблем на националната сигурност на България.chernomorie-1_1
"Националната сигурност минава през личната. У нас няма правителство и партия, които да мислят за повече от 4 години. Те само гледадат да избутат мандата си", сподели Момяна Гунева - декат на Центъра по юридически науки в БСУ.
Според шефът на Областна дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров, здравната система, образователната система, правоохранителната система и други са част от националната система за сигурност.
Стратегията на страната в тази област е от март 2011 година.
Областният управител Павел Маринов подчерта, че това е само началото на серия от срещи по темата. Според него е важно да има координация между институциите в тази посока.