DSC_4921

DSC_4921

Демонстрации на 5-те елемента показва във вечерта на ушу

вековната китайска традиция не е правена до сега никъде по света, тъй като е особено опасна и изисква силна концентрация и воля", обясни председателят на спортен клуб "Бей Син" – Бургас Стефан Колев.

Световният шампион на България в този спорт и член на управиштелния съвет на Българската федерация по ушу, оргинизира за втора поредна година Шампионат по ушу за "Купа България" и Гала вечер на българското ушу. Събитията ще се проведат на 2 октомври в неделя в спортна зала "Никола Станчев" в "Меден рудник".

В състезанието ще вземат участие 14 спортни клуба от цялата страна, а участниците ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи – деца,   младежи до 18 години и възрастни. Очаква се събитието за пореден път да бъде уважено от представители на Китайското посолство в България.

Проявата се организира от Българска федерация по ушу и е кръг от Държавния спортен календар.

Според Стефан Колев обаче най-зрелищна и интересна се очартава да бъде Гала вечерта, която ще започне точно в 17.00 часа с награждаване на най-добрите стортисти за 2011 година. Събитието ще бъде представено като интригуващ шоу спектакъл, в който освен летящи във въздуха кинжали и танци с огньове, зрителите ще могат да видят как със силата на тялото и духа мога да се огъват предмети и да се трушат бетонни плочи с голи ръце.

Бургаският клуб "Бей Син", в който тренират световните шампиони в този спорт във всички възрастови групи, обуславя 80% от националния отбор на България по ушу.

Българската федерация може да се похвали с над 300 медали и купи от световни и европейски първенства, почти всички обаче са за бургаския ни отбор.

"В света има регистрирани над 1 милион души, трениращи ушу. Те са от 120 страни, което прави този сорт изключително масов в световен мащаб. От тези държави има и такива, които не сме побеждавали, но това  е защото сигурно не сме се изправяли срещу тях", коментира Стефан Колев.

Предвид успехите на клуба му от 1994 година до сега, амбицията на председателят на "Бей Син" е Бургас да домакинства "Купата на Европа" по ушу. "Това е напълно възможно, тъй като за последните три години, благодарени ена община Бургас ние се наредихме в топ 20 на европейските клубове с най-добра материална база. От друга страна в новата спортна зала, която предстои да бъде изградена ще има специална база за нашият спорт, по изискванията на Европейската федерация", разясни още световният ни шампион.