DSCN1428

DSCN1428

Депутат и кмет водят протестно шествие в Маринка

за да изразят своето несъгласие с изграждането на каменна кариера край селото. Местните изминаха пътя от кметството до мястото, където трябва да бъде кариерата. Начело на протеста им бе кметът на общината. В първите редици вървяха и депутатът от "Коалиция за България" Христо Монов и общинският председател на БСП Бургас - Евгений Мосинов.

Жителите на Маринка искат да бъде прекратен концесионния договор с фирма "Берил" ООД за добив на камъни и разтрошаването им в местността Крушака. Решението за подписване на концесионния договор е взето на заседание на Министерски съвет през 2009 година.DSCN1399
Кариерата се намира на около 1030м. от първите къщи на селото. Няколко месеца преди подписването на концесията Община Бургас вече има влязъл в сила ОУП за селото, където виждането за развитие на селото е в областта на селското стопанство, земеделеито и туризма. В следствие на което разстоянието от 1030 м. значително намалява, предвид разширението на селото. Освен това, площта на кариерата попада в земеделска територия и  зона със забрана за смяна на статута, което е и един от доводите за пореден път РИОСВ Бургас да откаже изграждането. За съжаление това решение на РИОСВ Бургас отпадна в съда поради некачествена или липсваща правна защита от страна на държавния орган. При първия отказ на РИСОВ-Бургас мотивите са: - емитирането на фини прахови частици при всички операции, потенциал за кумулативни въздействия и наслагване на замърсители, емитирани от МПС, транспортиращи суровината, очакваните отрицателни промени върху растителната и почвена компонента на ландшафта, с предложеният план за предотвратяване и намаляване на значителните отрицателни въздействия не се гарантират спазването на нормите за качество на околната среда, депозираната в РИОСВ подписка на жителите – против изграждането - и отрицателното становище на Община Бургас в подкрепа на жителите.