20111203132442-morska_gradina

20111203132442-morska_gradina

Десетина родители излязоха на протест във Варна

в социалната мрежа “Фейсбук”, където е

получила подкрепата на около 1000 души. Една много малка част от тях обаче реално излязоха пред входа на Морската градина, за да защитят своите искания. Според протестиращите трудно се събират майки с малки деца.

Родителите настояват средствата, които вземат за отглеждане на децата си през втората година на майчинството да бъдат увеличени от 240 лв. на 270 лева, колкото е минималната работна заплата, заяви организаторът на протеста Галина Арнаудова. Според нея правителството не показва, че раждането на дете е приоритет за държавата. Тя посочи още, че се провежда политика на геноцид, тъй като е недопустимо майчинските са под минималната работна заплата.

Омръзна ни да ни повтарят, че в Европа отглеждането на дете не се заплаща. В Австрия майчинството е три години, а в Румъния – две години, като през целия период се заплаща 85% от заплатата, на която е осигурявана майката, казват протестиращите.

Исканията на майките са още и запазване на срока за изчисляване на майчинството на 18 месеца, тъй като според готвените промени, периодът ще скочи на 24 месеца. Това лишава семействата от право на планиране. Подобна поправка би следвало да се въведе след период от време, за да може родителите, ако желаят, да планират приходите по отглеждането на бъдещето си дете, посочи Арнаудова.

Тя е инициатор на протестно писмо, което е изпратено до примера Бойко Борисов. Отговор обаче все още няма. Подобни искания в правителството и парламента са внесени от сдружението “Настоящи и бъдещи майки”, съобщиха протестиращите.

Днес`+