dnikolov

dnikolov

Димитър Николов прави директна връзка с японски учени

зала и работни помещения на Лабораторията по математична химия към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Заедно с ръководителя на лабораторията –  проф. Ованес Мекенян и неговия екип, той  ще осъществи директна видеовръзка с водещ научен институт в Япония, който ползва софтуерните продукти и математични модели на бургаските учени.

Новата зала е една от малкото по рода си в Югоизточна Европа. Тя е оборудвана с най-съвременна техника, която дава възможност за осъществяване на директна аудио и видео-връзка и интегрирана електронна комуникация със САЩ, Канада, Япония, Австралия и др. Това са държавите, чиито водещи компании в областта на химическите производства, научни звена, и регулаторни агенции използват ноу-хауто на бургаската лаборатория и обучават свои експерти в университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Екипът на проф. Ованес Мекенян  успява да прогнозира токсичността на химическите съединения чрез високо-технологични софтуерни технологии и математични модели. Лабораторията е създала своето ноу-хау още в края  на 80-те и близо 30 години поддържа водеща световна роля в това направление.  Нейният интелектуален продукт се ползва от най-големите  световни индустриални химически компании като "Проктър и Гамбъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", 3М, "Л'Ореал", "Дау-кемикъл" и др. Софтуерните модели на бургаските учени се прилагат и за регулаторни цели по опазване на околната среда от Държавните агенции на САЩ, Канада, Дания, Германия, Япония, Австралия и други развити държави. През 2009 г. за особено значими  заслуги в областта на науката, направили известно  името на Бургас по света, проф. Ованес Мекенян бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас". Уникалната техника на новата лаборатория, която ще демонстрира кметът Димитър Николов, предоставя нови възможности пред бургаските учени.