Dim

Dim

Димящо сметище край Бургас тормози десетки хора. Горските пазят да не лумне пожар

преди повече от десет дни. Причина за това вероятно са високите температури. Веднага, след като гъстите облади дим се понесли над района шефът на Регионалното управление на горите в Бургас - Кирил Петков подал сигнал в РИОСВ. "Осигурили сме дежурства на наши служители, които да пазят намиращата в съседство от сметището гора да на пламне", коментира Петков пред Chernomorie-bg.

Сметището е общинско и е учредено на територията на Горското. Експлоатацията му е преустановена преди около 5 години, въпреки това боклуци продължават да се изхвърлят там и до днес.

"Не сме получавали сигнали за това сметище. Ние сме го проверили два пъти. От общината са взели мерки да запръстят терена, за да се преустанови дименето. В момента този процес е завършен почти на 95%", каза Стефка Калъчева от РИОСВ.

Направено е и замерване на замърсяването на въздуха в района. От отдел "Екология" в община Бургас обаче никой не коментира дали има и какво е нивото на изхвърляне на вредни емисии във въздуха в резултат на тлееенето на сметището.