Plakat_Moreto

Plakat_Moreto

Дискутират проблемите на Черно море и региона

"Морето – граница или врата". Черноморски институт - Бургас, в партньорство с университет "Проф.д-р Асен Златаров" събраха учени и представители на различни институции и организации в тематичната дискусия "Водните територии и пространства: ресурси, традиции, иновации".

"Силният контраст на докладите създава предпоставка за интердисциплинарно разглеждане на въпросите, които сме предложили за дискусия. Това не е направено случайно, а за да провокира  събирането на мнения и идеи на  учени и специалисти, чиято тясна професионална насоченост понякога ги ограничава. Много от участиците споделят, че  именно тази кръгла маса с нейния  подход, е причината да задълбочават изследванията си  и да разширяват своите търсения, за да отговорят на тази провокативност", споделя основният организатор и домакин на кръглата маса доц. Маруся Любчева

Кръглата маса се организира за пети пореден път. В това издание  на кръглата маса  бяха представени 20 от 25-те заявени в предварителната програма доклади и презентации – от традициите с вярванията, християнските символи и историческите факти, до управлението на рисковете в съвременното развитие на Черноморския регион и Черно море. Особен акцент  беше поставен на  ландшафтната архитектура на крайбрежните зони с представения от екипа на проф. Булев самостоятелен проект, на Черноморския туризъм и възможностите за неговото обогатяване в презентациите на представителите от Колежа по туризъм към университет "Проф. д-р Асен Златаров". Сериозни дискусии породиха разсъжденията по проблемите на културната идентичност и морската култура  в Черноморския регион и екологизирането на икономиката в региона на Черноморския басейн от гледна точка на  рисковете в Черно море и  реализирането на политиките по рибарство и аквакултури, представени от университета и Института по рибни ресурси във Варна. Бяха отбелязани новите акценти в политиката  за  установяването на Черноморски регион в по-определен смисъл, като специално внимание беше отделено на необходимостта от изграждане на стратегия за Черноморски регион и "Визия 2020", които биха могли да съдействат за преход от формализъм към действие на структурите в Черноморския регион, представени от Черноморски институт.

Участниците в кръглата маса се обединиха около необходимостта от по-сериозно популяризиране на идеите на кръглата маса и  използване на анализите, които се обсъждат,  в реалните политики, осъществявани от различни и нституции и структури в региона. Те решиха през времето до следващото заседание на кръглата маса да обсъдят и намерят подходящ  механизъм, с който да предложат свои анализи и  разработки на официалните власти с оглед тяхната ползваемост и реално участие на учените при формиране на политиките  и действията в региона.