Ignazden

Ignazden

Днес е Игнажден. Внимавайте кой ви влиза в къщата слънцестоене и се смята за началото на новата година.

В книгата си "Славите ли, млада Бога", Анчо Калоянов е поместил една народна песен, в която се казва: "Замъчила се Божа майка от Игнажден до Коледа". От днешния ден започват и т.нар. поганни дни (мръсни дни), когато господстват злите сили. Според народните вярвания, носители на доброто са коледарите, които в нощта срещу Рождество Христово обикалят домовете и наричат за здраве и берекет.
Игнажден е известен още и с обичая "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае, каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.
Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата взима от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: "Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца , кончета …)". В много села сполазникът най-напред сяда върху донесените от него пръчки или слама и поседява така известно време. Това се прави, за да мътят квачките през годината и да дойдат по-скоро годежници, т.е момци за момите.
След това на сполазникът дават сито с пшеница и с него той поръсва из къщата, като благославя: "Да се роди дето рало ходи; дето ходи и не ходи!".
За благословията си полезникът е обсипван с пшеница и сушени плодове — за плодородие. Може да го даряват още и с риза, кърпа, чорапи или кадена вълна.
Според народните вярвания, ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. Хубаво е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
На днешния ден имен ден имат всички, които носят имената - Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Пламен и Огнян и техните производни: Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира.